Kinder country

Czy zauważyliście, że coraz więcej przepisów inspirowanych jest batonikami dla dzieci? Ostatnio podawałam Wam przepis na pyszne Kinder Pingui a dziś mam kolejną propozycję na przepyszne Kinder Country. Polecam to ciasto nie tylko dla dzieciaków - dorośli z pewnością będą cieszyć podniebienia tym niepowtarzalnym smakiem.Składniki:

ok. 250 g herbatników (u mnie Jutrzenka Petit Beurre)

ok 4 szklanek płatków typu Kangusy

2 czekolady białe ( u mnie Wedel)

2 czekolady mleczne (u mnie Wedel)

400 ml śmietanki 30% ( ja użyłam Łaciatej)

250 g serka mascarponeBiałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo mascarpone. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przestudzoną czekoladę. UWAGA!!! Jeśli czekolada będzie ciepła śmietana może się zważyć. Do gotowej masy dodajemy 3 szklanki płatków Kangus i mieszamy łyżką. Blaszkę ok 23/23 cm wykładamy folią aluminiową. Na dno układamy warstwę herbatników. Wykładamy masę i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników.

Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Pozostałe 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy ją z rozpuszczoną, zimną czekoladą. Rozsmarowujemy na herbatnikach. Wierzch posypujemy pozostałymi płatkami.

Wstawiamy do lodówki na min 2 godz. 

Smacznego 🙂

One comment

Dodaj komentarz