Kostka kawowa

O tym, że jestem wielbicielką kawy pod każdą postacią chyba najlepiej wie mój mąż. Nic na to nie poradzę (i chyba nawet nie chcę), że bez kawy nie umiem żyć. Uwielbiam ją zarówno świeżo parzoną jak i w postaci deserów. Dzisiaj jeden z moich wybrańców – kostka kawowa. Delikatny, lekki biszkopt nasączony kawą z dodatkiem kawowej pianki i przełamany kwaskowatym smakiem dżemu rozpływa się w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka kawy. Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

szczypta soli

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka maki ziemniaczanej

1 i 1/2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

Kawowa pianka:

600 ml śmietanki 30%

5 łyżek cukru pudru

ok 80 g startej czekolady (ja użyłam gorzkiej z 80% kakao)

1/4 szklanki mocnego naparu kawy – użyłam Lavazza Super Crema

3 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Poncz:

1/2 szklanki mocnego naparu kawy – użyłam Lavazza Super Crema

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

ok 3/4 słoiczka kwaśnego dżemu (np. czarna porzeczka, wiśnia, aronia)

kakao do oprószenia

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, na zmniejszonych obrotach miksera. Na końcu dodajemy olej. Krótko miksujemy.

Spód formy o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

1/2 szklanki naparu kawowego słodzimy. Studzimy. Zimnym nasączamy biszkopt a następnie smarujemy go dżemem.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a następnie startą czekoladę. Na końcu powoli dodajemy wystudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Masę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia.

Wierzch gotowego ciasta oprószamy kakao.

Kawa Lavazza dostępna jest w sklepie  Decofire.pl

Smacznego 🙂

One comment

Dodaj komentarz