Krajanka Buraczkowa czyli twarzą twarz z Winiary

Tytuł Ambasadorki Winiary zobowiązuje - postanowiłam więc dzisiaj przygotować na obiad zupę buraczkową i sprawdzić co naprawdę kryje w sobie Krajanka.

W skład naszej Krajanki buraczkowej wchodzą: suszone warzywa (buraki, marchew, czosnek, cebula, por), cukier, sól, suszony koncentrat soku z buraka, ocet spirytusowy, olej słonecznikowy, liść pietruszki oraz wodą i zagęszczony przeciętnie pomidorowy
Zgodnie z informacją producenta do przygotowania 3 litrów zupy potrzebujemy
- 2 litry wywaru mięsnego (bez soli i przypraw) lub 1-2 kostki rosołowe
- 500 g pokrojonych ziemniaków
- 50ml kwaśnej śmietany 18%

I tu na początek moje uwagi :
1. ZASKOCZYŁA MNIE OBECNOŚĆ PRZECIERU POMIDOROWEGO W ZUPIE BURACZKOWEJ - PRZYZNAM, ŻE GDYBYM NIE ZWRÓCIŁA NA TEN FAKT UWAGI CZYTAJĄC SKŁAD MOŻE PRZESZŁABYM OBOK TEGO OBOJĘTNIE, JEDNAK PODCZAS JEDZENIA ZUPY MIALAM WRAŻENIE, ŻE LEKKI POSMAK PRZECIERU JEST W NIEJ WYCZUWALNY
2. RADZIŁABYM NIE PRZYGOTOWYWAĆ ZYPY Z DODATKIEM KOSTEK ROSOŁOWYCH PONIEWAŻ MOŻE WYJŚĆ ZA SŁONA

Wywar gotowy, ziemniaki miękkie - pora więc dodać naszą tajemniczą Krajankę Winiary

Poręczne opakowanie Krajanki zajmie nam niewidle miejsca w kuchennej szafce, dlatego myslę,ze wartyo miec je w zanadrzu.  Po otwarciu torebki unosi się zapach krajanki buraczkowej - przyjemny (choć ciut kwaśny), czuć rzeczywiście aromat buraków i przypraw. Po dodaniu jej do wywaru zupa nabiera koloru i aromatu. Wystarczy tylko jeszcze śmietana i mamy gotowy obiad. Zupa Buraczkowa wychodzi naprawdę smaczna, aromatyczna. Troszkę na pewno różni się od tej babcinej ale po z chęcią sięga się po kolejną łyżkę.
Krajanka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Wystarczą dobre chęci i trochę dodatków żeby w krótkim czasie przygotować prosty, smaczny posiłek.
To dobre rozwiązanie dla osób, które nie zawsze mają czas na to by spędzić w kuchni kilka godzin i przygotować domowy posiłek.

Polecam 😊

Dodaj komentarz