Krajanka ogórkowa – smaczna, szybka, prosta?

Kampania.Winiary trwa , znajomi przekazuj mi swoje opinie na temat Krajanki Winiary a ja sama gotuję i próbuję.
Przyszła pora na Krajankę Ogórkową.

Koncentrat w swoim składzie zawiera : wodę,ogórki konserwowe, suszone warzywa (cebula, marchew, czosnek, korzeń pasternaku), cukier, sól, skrobię kukurydzianą,  ocet spirytusowy, olej słonecznikowy, liść kopru, przyprawy.
Podobnie jak do przygotowania Krajanki Buraczkowej tak i tu potrzebujemy wywaru  mięsnego, ziemniaków i śmietany.
Kochani Krajanka jest naprawdę intensywnie doprawiona dlatego odradzam przygotowywanie jej z użyciem kostki bulionowej
Wywar gotowy, ziemniaki już miękkie - dodajemy krajankę ogórkową i gotujemy 2-3 minuty.
Muszę przyznać, że krajanka naprawdę aromatycznie pachnie. Ciekawi mnie smak gotowej zupy ze względu na to, że nigdy nie robiłam zupy ogórkowej z ogórków konserwowych - jak ogórkowa to tylko z kwaszonych. No i niepokoi mnie ta obecność octu - jakoś nie odpowiada mi jako dodatek do zupy.
No ale robimy dalej.
Wszystko gotowe, krajanka dodana pozostało tylko doprawienie zupy śmietaną i.... degustacja.

Zupa jest całkiem smaczna, jednak jest w niej wyczuwalny ocet, co zdecydowanie psuje jej smak. Ogórki konserwowe też nie są odpowiednie do tego rodzaju zupy - zdecydowanie lepszy byłby tu przecier z ogórków kwaszonych - myślę, że idealnie zastąpiłby i ocet i ogórki konserwowe.
Muszę przyznać, że krajanka ogórkowa mnie rozczarowała, spodziewałam się zupy pachnącej jak domowa o zdecydowanym intensywnym smaku ogórków. Ale może Wy macie inne zdanie? podzielcie się nim w komentarzu pod postem

 

Dodaj komentarz