Krówka

Z czym kojarzy wam się krówka? Z pewnością z charakterystycznymi ciągnącymi cukierkami albo jak powiedziały moje dzieci z krówką pasącą się na łące. Mi skojarzenie moich synów przywróciło wspomnienia z dzieciństwa - zabawy na łące i mleko pite prosto od krowy. To był smak... Ale nie o taką krówkę mi dzisiaj chodzi. Mam dla Was dzisiaj krówkę tak smaczną, że z pewnością regularnie będziecie sięgać do przepisu. Ciasto, które rozpływa się w ustach, delikatny krówkowy biszkopt nasączony kawą, bita śmietana i masa krówkowa z migdałami. Muuuuuusicie to wypróbować 😉 krowkaSkładniki:

1 szklanka mąki (u mnie szymanowska Polskie Młyny)

1 duży  budyń o smaku krówki  (u mnie Delecta)

1 szklanka cukru (możecie dać opcjonalnie mniej - ciasto i tak jest dość słodkie)

6 jajek

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao (u mnie wedel)

szczypta soli

 

Poncz:

1 szklanki gorącej wody

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczka cukru

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30% (u mnie Łaciata)

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy ( u mnie dr.Oetker)

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej

migdały (u mnie Helio) lub orzechy
krowka-1

Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń i kakao. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, pieczemy ok 35-40 minut w temperaturze 180°. Po upieczeniu gorący biszkopt zrzucamy w blaszce z wysokości ok 50 cm - pozbywamy się w ten sposób nadmiaru powietrza zgromadzonego w cieście i zapobiegamy nadmiernemu opadnięciu. Pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt przekrajamy na 2 blaty. krowka-2

Z wody kawy i cukru przygotowujemy poncz. Studzimy. Pierwszy blat ciasta nasączamy połową ponczu.

śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę wykładamy na biszkopt. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Nasączamy ponczem.

Masę krówkową przekładamy do rondelka, podgrzewamy chwilę tak aby masa lekko się rozpuściła. Wykładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy posiekanymi migdałami lub orzechami.

krowka-4

Smacznego 😉

2 comments

Dodaj komentarz