Krucha pychotka ze śliwkami

Kocham smak kruchego ciasta, zwłaszcza takiego wypełnionymi owocami i z lekką pianką. Szybkie w wykonaniu, proste a do tego mega pyszne z dodatkiem jesiennych śliwek pojawiło się dziś na naszym stole. Muszę przyznać, że szybko zostały z niego tylko okruszki. Składniki:

Ciasto:

3 szklanki maki pszennej (u mnie Mąka Szymanowska Polskie Młyny)

9 łyżek cukru pudru

1 cukier wanilinowy

6 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła

75 g smalcu

Owoce:

ok 350-400 g śliwek (najlepiej węgierek)

Pianka:

6 białek

1,5 szklanki cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

 

Mąkę przesiewamy do miski razem z cukrem pudrem, dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy posiekane masło i smalec a na końcu żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, w razie konieczności podsypując dodatkowo mąką.  Ciasto dzielimy na dwie nierówne części.

Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód wyklejamy większą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem.

Ze śliwek wydrążamy pestki, kroimy na ćwiartki i nacięciem do góry układamy na cieście.  Z białek ubijamy sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo  cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wykładamy na śliwki. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na ok 50 minut. Ciasto pozostawiamy jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku a następnie wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂

 

 

Mąki

polecane
od 2 17
  • Producent: STOISŁAW 
  • Rodzaj: krupczatka 
zobacz również
od 5 85
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: żytnia 
zobacz również
od 5 76
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: żytnia 
zobacz również
od 279 99
  • Producent: -
  • Rodzaj: -

5 comments

Dodaj komentarz