Krucha pychotka ze śliwkami

Kocham smak kruchego ciasta, zwłaszcza takiego wypełnionymi owocami i z lekką pianką. Szybkie w wykonaniu, proste a do tego mega pyszne z dodatkiem jesiennych śliwek pojawiło się dziś na naszym stole. Muszę przyznać, że szybko zostały z niego tylko okruszki. Składniki:

Ciasto:

3 szklanki maki pszennej (u mnie Mąka Szymanowska Polskie Młyny)

9 łyżek cukru pudru

1 cukier wanilinowy

6 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła

75 g smalcu

Owoce:

ok 350-400 g śliwek (najlepiej węgierek)

Pianka:

6 białek

1,5 szklanki cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

 

Mąkę przesiewamy do miski razem z cukrem pudrem, dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy posiekane masło i smalec a na końcu żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, w razie konieczności podsypując dodatkowo mąką.  Ciasto dzielimy na dwie nierówne części.

Blaszkę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód wyklejamy większą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem.

Ze śliwek wydrążamy pestki, kroimy na ćwiartki i nacięciem do góry układamy na cieście.  Z białek ubijamy sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo  cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wykładamy na śliwki. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na ok 50 minut. Ciasto pozostawiamy jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku a następnie wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂

 

 

5 comments

Dodaj komentarz