Kruche ciasto z dżemem i budyniową pianką

Uwielbiam ciasta kruche. Z owocami, przekładane lub z domowym dżemem i pianką. Takie właśnie przygotowałam tym razem. Domowy aroniowo- jabłkowy dżem, na który przepis podawałam Wam tutaj, sprawdził się tu idealnie. Proste w wykonaniu i naprawdę pyszne. Składniki: 

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki Szymanowskiej Polskie Młyny)

350 g masła (u mnie Kasia Ekstra Maślany Smak)

6 żółtek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka:

6 białek

2 budynie śmietankowe

0,5 szklanki cukru

Dodatkowo:

1 słoiczek dowolnego dżemu (u mnie domowy dżem aroniowo-jabłkowy)

cukier puder do oprószenia

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 nierówne części. Mniejszą część wkładamy do lodówki.  Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy dokładnie większą częścią ciasta. Na ciasto rozsmarowujemy dżem.

Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier a następnie budynie. Wykładamy na dżem. Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Smacznego 🙂

10 comments

    • Anna says:

      Jest pyszne. Ja w ogóle jestem wielbicielką ciast kruchych czy to właśnie właśnie takiej formie czy z owocami…

Dodaj komentarz