Kruche ciasto z jabłkami i masą budyniową.

Jesień za pasem. Za oknem coraz częściej ponuro i deszczowo. Do kuchni powoli zaglądają jesienne skarby a jednym z nich są jabłka - soczyste i pachnące. Postanowiłam dziś wykorzystać je do kolejnego ciasta - nieco innego, bo z pieczoną masą z budyniu i białek. Tym razem pomysł dla osób, które twierdzą, że zrobienie  ciasta to dla nich prawdziwy wyczyn i mają do tego dwie lewe ręce. Uwierzcie mi są sposoby również na takie kuchenne porażki. Któż nie chciałby zabłysnąć przed rodziną domowym, pachnącym, pysznym ciastem? Dlatego dziś mam dla Was przepis na ciasto, z którym poradzi sobie nawet początkujący "cukiernik" 🙂 Składniki:

Ciasto:

1 opakowanie ciasta kruchego Polskie Młyny

1 jajko

100 g masła

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

cukier do smaku

mąka ziemniaczana

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe (bez cukru)

3/4 litra mleka

1 szklanka cukru

5 białek

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia 

Przygotowujemy ciasto kruche wg przepisu na opakowaniu. Dzielimy na 2 części. Formę  o wymiarach 25x20 cm wykładamy papierem do pieczenia (u mnie tym razem nieco większa forma ale polecam przygotowanie w blaszce własnie takich wymiarów). Spód wyklejamy ciastem. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 °.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy do smaku cukrem. Pozostawiamy na godzinę i odsączamy z powstałego soku. Przekładamy na zapieczone ciasto i delikatnie oprószamy mąką ziemniaczaną. 

Przygotowujemy budyń. Zagotowujemy mleko z cukrem, pozostawiając niewielką ilość do rozrobienia proszku. Na gotujące mleko wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy, chwilę gotujemy. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy do zimnego budyniu i delikatnie mieszamy aż do całkowitego połączenia. Masę wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 60 minut. Wystudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.  

Smacznego 🙂

2 comments

    • Anna says:

      Połączenie smaków jest świetne. Kiedy jadłam to ciasto pierwszy raz mi mogłam nasycić się smakiem 😉

Dodaj komentarz