Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Pierwszy naprawdę słoneczny weekend za nami. Wspólne chwile w rodzinnym gronie to najpiękniejszy czas jaki można sobie wymarzyć. A żeby bardziej umilić ten czas musi być koniecznie coś słodkiego. Maj to czas kiedy w każdym prawie straganie pojawia się rabarbar. Aż grzech nie wykorzystać go do słodkich wypieków. Na ten weekend właśnie powstało kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką. Składniki:

Ciasto: 

1,5 szklanki maki pszennej ( u mnie Mąka Basia)

100 g masła ( u mnie Łaciate)

1/4 szklanki cukru

5 żółtek

1 łyżka śmietany 18% (u mnie Piątnica)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa rabarbarowa:

ok 1 kg rabarbaru

cukier (ilość zależna od kwaśności rabarbaru - u mnie było to ok 1/3 szklanki)

Piana:

5 białek

4 łyżki cukru

Kruszonka: 

5-6 łyżek mąki

1/2 kostki masła ( wykorzystałam Łaciate)

1/2 szklanki cukru

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok 30 minut (aż ciasto delikatnie się zarumieni).

Rabarbar myjemy i obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Całość dusimy na małym ogniu aż rabarbar będzie lekko miękki. Przekładamy na durszlak i odsączamy z nadmiaru powstałego soku. Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Przestudzony rabarbar przekładamy na podpieczone ciasto.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Pianę wykładamy na rabarbar.

Z masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę. Ścieramy ją na dużych oczkach tarki lub kruszymy palcami na wierch piany. 

Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 25-30 minut. Studzimy. 

Smacznego 🙂

 

 

5 comments

    • Anna says:

      Czasem proste jest najlepsze 😊a jeszcze teraz kiedy powoli rozpoczyna się okres produktów sezonowych można z kruchym zdziałać cuda 😍

Dodaj komentarz