Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

W ogrodach pojawiają się pierwsze śliwki. Wart wykorzystać je w kuchni. Idealnie nadają się zarówno do domowych przetworów jak i słodkich wypieków. Na naszym stole gości dziś kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. 

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

250 g mąki krupczatki (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

2 jajka

3 żółtka

200 g masła

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe (u mnie dr.Oetker)

3 szklanki mleka

4 łyżki cukru

Dodatkowo:

2 łyżki kaszy manny

ok 600 g śliwek

cukier puder do oprószenia 

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Dzielimy na 2 nierówne części. Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta. Posypujemy kaszą manną.

Śliwki wydrążamy, kroimy na ćwiartki. Układamy dość ciasno na cieście. 

2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej ilości mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na wrzące mleko, gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu aż masa zgęstnieje (mieszamy aby budyń się nie przypalił).

Gorący budyń wykładamy na śliwki. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 50 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz