Kubuś

Dziś mam dla Was kolejną porcję słodkości. Ciasto dla tych, którzy lubią ciasta nie za słodkie i delikatne. Ciasto jest lekkie i z pewnością zadowoli podniebienie nawet największych smakoszy.

 

KUBUŚ
 
kubuś (5)

Biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Krem:
1 litr soku Kubuś (u mnie marchew, brzoskwinia, jabłko)
3 budynie śmietankowe
Masa śmietanowa:
330ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wrzątku
kubuś (2)
Białka ubijamy na sztywno dodając małymi porcjami cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Formę do pieczenia o wymiarach 36x25cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 30 min w temp. 180 stopni. Studzimy. Z zimnego ciasta ścinamy delikatnie wierzch.

 

kubuś (1)
Sok Kubuś zagotowujemy pozostawiając trochę do rozrobienia budyniu. Na gotujący sok wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu ciągle mieszając. Gorący wylewamy na ciasto. Czekamy do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ciasto. Wierzch możemy ozdobić startą gorzką lub mleczną czekoladą.
kubuś (3)

3 comments

Dodaj komentarz