Kurczak po meksykańsku

Czasem wystarczy kilka prostych składników aby stworzyć w kuchni coś naprawdę pysznego. Jeśli przejadły Wam się już zwykłe dania spróbujcie koniecznie kurczaka po meksykańsku. Z przygotowaniem tego dania poradzą sobie nawet początkujący kucharze – a może spróbujecie zaskoczyć nim swoją rodzinę???Składniki:

ok 500 g fileta z piersi kurczaka

1 cebula

1 puszka Mixu warzywnego z chili ROLNIK

5-6 pieczarek

1 czerwona papryka

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, ostra papryka do smaku

olej do smażenia

woreczek ryżu basmanti

Pierś kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pierzem. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do kurczaka, podsmażamy.

Paprykę czyścimy z gniazda nasiennego, kroimy w paseczki, dodajemy na patelnię. Podsmażamy kilka minut.

Pieczarki czyścimy, kroimy, dodajemy do pozostałych składników. Jeśli nasza potrawka jest zbyt gęsta, podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem. Kiedy wszystkie składniki są już prawie miękkie dodajemy mieszankę warzywną z chili. Całość krótko gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmanti.

Smacznego 🙂

Ryże

polecane
od 49 99
  • Rodzaj: ryż 
  • Producent: -
zobacz również
od 13 99
  • Rodzaj: ryż 
  • Producent: Clearspring 
zobacz również
od 10 17
  • Rodzaj: makaron 
  • Producent: RAPUNZEL 
zobacz również
od 6 46
  • Rodzaj: ryż 
  • Producent: Bio Planet 

Sosy i dodatki

polecane
od 2 29
  • Producent: Dawtona 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 25 zł
  • Producent: Monin 
  • Rodzaj: sos 
zobacz również
od 27 zł
  • Producent: Monin 
  • Rodzaj: sos 
zobacz również
od 27 zł
  • Producent: Monin 
  • Rodzaj: sos 

12 comments

Dodaj komentarz