Łabędzi puch – ciasto dosłownie puszyste i delikatne. Choć robiłam je już wielokrotnie to sama nie wiem czemu przepis do tej pory nie pojawił się na blogu. Po raz pierwszy robiłam je z czystej ciekawości – ciężko mi było wyobrazić sobie jak może smakować w cieście krem na bazie czerstwych kajzerek. Dziś wiem, że ciasto jest po prostu pyszne. Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:
2 czerstwe kajzerki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
100 g wiórków kokosowych
200 g masła
Dodatkowo:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Posypka:
1 łyżka
100 g wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ucierając dodajemy łyżka po łyżce cukier a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy przy użyciu szpatułki lub rózgi.
Formę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt rzucamy z wysokości ok 50cm na podłogę (pozbywamy się w ten sposób nadmiaru powietrza z ciasta i zapobiegamy opadnięciu). Pozostawiamy do wystudzenia.
Kajzerki kruszymy i zalewamy 2 szklankami mleka. Pozostawiamy na kilka minut a następnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy masę kazjerkową. Gotujemy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Uważamy aby się nie przypaliła. Pozostawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch, stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy wystudzoną masę kajzerkową.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Na pierwszym rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki oraz połowę masy kajzerkowej. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy resztą masy.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Mieszając podsmażamy aż wiórki zrobią się złociste. Studzimy. Zimne wysypujemy na wierzch ciasta.
Pysznie wygląda! 🙂
Jeszcze lepiej smakuje 🙂