Łaciate muffinki z polewą czekoladową

Moje dzieciaki zażyczyły sobie dzisiaj muffinki, a ponieważ dzieci lubią wszystko co jest inne postanowiłam, że dzisiejszy wypiek będzie również inny. Dwukolorowe muffinki nie tylko przyciągają wzrok ale też smakują wyśmienicie. Swoją konsystencją przypominają babkę piaskową, z tego ciasta można z powodzeniem upiec w większej foremce również babkę.  

Składniki:

150 g masła

220 g mąki pszennej

40g + 20 g mąki ziemniaczanej

20 g kakao

3 jajka

150 g cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

Polewa czekoladowa – przepis jak przyrządzić pyszną polewę znajdziecie tutaj. 

Masło ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka a następnie zmniejszamy obroty miksera i przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 20 g mąki ziemniaczanej.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Łyżeczką wykładamy na przemian kleksy jasnego i ciemnego ciasta (pamiętając o ty, że papilotki napełniamy do 3/4 wysokości). Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º, pieczemy ok 25 minut. Studzimy. 

Przygotowujemy polewę czekoladową. Przepis tutaj. Lekko schłodzoną polewamy muffinki.  

Smacznego 🙂

 

 

 

5 comments

Dodaj komentarz