Leniwa drożdżówka

Za oknem pogoda dopisuje, aż żal siedzieć w domu i nie korzystać z promieni majowego słońca. Ale na weekend musi być coś słodkiego (chyba bym nie przeżyła ;-)). Żeby nie tracić zbyt dużo czasu w kuchni a jednocześnie móc cieszyć się domowym wypiekiem powróciłam do mojej ukochanej leniwej drożdżówki. Jej zrobienie nie zajmuje wiele czasu, nie wymaga też od nas siły przy wyrabianiu ciasta - można powiedzieć, że robi się praktycznie sama - a w smaku nie różni się od tej długoooo ugniatanej. Składniki:

3/4 kostki drożdży (użyłam drożdży Babuni)

1 szklanka cukru

4 rozbełtane jajka (wystarczy rozmącić je w kubku widelcem)

1 szklanka letniego mleka

szczypta soli

1/2 szklanki oleju (użyłam Kujawskiego)

4 szklanki mąki (użyłam mąki Basia)

Kruszonka:

1/2 kostki masła (użyłam polskiego z Mlekovity)

1/2 szklanki cukru

5-6 łyżek mąki (u mnie mąka Basia)

Dodatkowo:

owoce (jagody, truskawki - ja użyłam nektarynek pokrojonych w kostkę)Drożdże kruszymy. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do wysokiej miski UWAGA!!! kolejność dodawania składników taka jak w przepisie, składników nie mieszamy!!!!. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.  Po tym czasie wszystkie składniki mieszamy - śmiało możemy zrobić to drewnianą łyżką. Nie ma tu potrzeby wyrabiania. Ciasto jest luźne i zdecydowanie rzadsze od tradycyjnego.  Blaszkę (z porcji wychodzą 2 keksówki) smarujemy masłem. Wykładamy ciasto (do połowy wysokości blaszki), lekko wyrównujemy łyżką. Na wierzch układamy owoce (opcjonalnie).

Składniki kruszonki zagniatamy. Posypujemy nią wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok 45-50 minut. Studzimy. 

Smacznego 🙂

 

4 comments

    • Anna says:

      Polecam. Piekłam ją już wielokrotnie. Robi się szybko i naprawdę super smakuje – a czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie można dowolnie wykorzystać 😉

Dodaj komentarz