Lion

Ciasto, którego po prostu musicie spróbować. Tym razem zrobiłam je specjalnie z okazji imienin mojego męża. Zapewniam Was, że smakowało wszystkim. Nawet sąsiedzi byli zachwyceni smakiem, który uwiedzie każdego. Ciasto nieco słodsze, złożone z kilku warstw a w środku niespodzianka - kawałki batonów lion. Zapraszam Was do wypróbowania.... Zakochacie się w tym smaku. lion

Składniki:

ok 500 g herbatników (dałam maślane Bonitki z biedronki)

1 puszka masy kajmakowej (u mnie Bakalland)

Masa z batonami:

500 g mascarpone

250 ml śmietanki 30% (u mnie tym razem Mlekovita)

5 dużych batonów Lion XXL

4 łyżki cukru pudru

Masa śmietanowa:

600 ml śmietanki 30% (u mnie Mloekovita)

3 śmietan-fixy (u mnie dr.Oetker)

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

gorzka czekolada do starcia (u mnie Wedel)

lion-1

Blachę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników, na nią wykładamy masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Dalej ucierając dodajemy stopniowo serek mascarpone. Batony kroimy w plasterki dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki.

lion-2

Na masę z mascarpone wykładamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę lekko ubijamy, dodajemy śmietan fix i miksujemy aż stanie się sztywna. Pod koniec dodajemy cukier puder. Masę wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy (najlepiej na całą noc) aby herbatniki zmiękły. lion-3

Smacznego 🙂

 

One comment

  1. Testaworld says:

    W zimę robię się ciastożercą, wtedy najwięcej ciast wychodzi spod mojej ręki. Gdy tylko zjem to cą przyrządziłam to chyba będę musiała zrobić liona 🙂 Przy okazji zapraszam na do siebie na testaworld.blogspot.com
    Będzie miło jak skomentujesz i zaobserwujesz

Dodaj komentarz