Magiczne ciasto

Magiczne ciasto stało się internetowym hitem już jakiś czas temu. Mocno wilgotne, nie za słodkie – po prostu pyszne. A skąd jego magia? Otóż ciasto po upieczeniu schładzamy w lodówce, w tym czasie jego warstwy oddzielają się dzięki czemu wygląda jakby powstało z dwóch odrębnych ciast. Składniki:

150 g mąki pszennej – u mnie mąka tortowa Pasja z Młynów Jelonki

150 g masła

150 g cukru pudru

5 jajek

sok z połowy cytryny

600 ml mleka

kilka kropli aromatu waniliowego lub  śmietankowego

Dodatkowo:

cukier puder do oprószeniaMasło roztapiamy i studzimy.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy aromat i przestudzone masło. Łączymy. Nie przerywając miksowania dodajemy partiami przesianą mąkę i mleko. UWAGA!!! Masa jest bardzo płynna!!!

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia. Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki łączymy delikatnie masę z ubitą pianą. 

Blaszkę o wymiarach 17x27cm (u mnie ty razem była nieco większa więc ciasto jest nieco niższe) smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. Przelewamy ciasto. UWAGA!!! Forma musi być szczelna!!! Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º, pieczemy ok 50-60 minut. Pod koniec pieczenia obserwujemy ciasto i jeśli zacznie pękać wyłączamy piekarnik.

Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kiedy ciasto jest zimne schładzamy je dodatkowo w lodówce (ja swoje zostawiłam na całą noc) – w tym czasie wytwarzają się warstwy.

Gotowe posypujemy obficie cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂

Zdrowa żywność

polecane
od 71 59
  • Producent: COOK (aromaty) 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 29 zł
  • Producent: English Tea Shop 
  • Rodzaj: herbata, kawa i kakao 
zobacz również
od 29 zł
  • Producent: English Tea Shop 
  • Rodzaj: herbata, kawa i kakao 
zobacz również
od 69 zł
  • Producent: English Tea Shop 
  • Rodzaj: herbata, kawa i kakao 

6 comments

Dodaj komentarz