Makowiec zawijany

Druga połowa listopada to czas kiedy powoli zaczynam myśleć o zbliżających się świętach Bożego Narodzenia. Już zaczynam robić listę prezentów i planuję świąteczne wypieki. W ten weekend postanowiłam wypróbować nowy przepis na zawijany makowiec z wykorzystaniem gotowej masy. Oczywiście możecie samodzielnie przygotować nadzienie do ciasta z własnoręcznie zmielonego maku. Myślę jednak, że gotowa masa sprawdzi się doskonale dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Składniki (na 2 makowce):

600 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

120 g cukru

200 ml mleka

60 g masła

4 żółtka

1 białko

Masa makowa:

850 g gotowej masy makowej – polecam Masę Makową z Bakaliami od Helio

2 białka

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy

1 białko do posmarowania wierzchu ciasta

Mleko podgrzewamy – ma być letnie.

Drożdże wkruszamy do kubeczka. Dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 100 ml letniego mleka. Całość mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować (ok 20 minut).

Masło roztapiamy i studzimy.

Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Formujemy w kulę, wkładamy do obsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.

Masę makową przekładamy do miseczki. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do maku i delikatnie łączymy.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy białkiem. Następnie wykładamy masę makową i rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając z przy każdym brzegu ok 2 cm bez nadzienia.

Brzegi z krótszych boków ciasta składamy do środka a następnie zaczynając od brzegów dłuższych – całość zwijamy dość ścisło w rulon (mój niestety był zawinięty zbyt luźno i przez to po wyrośnięciu ciasta powstały luki pomiędzy ciastem a makiem)

Gotowe rolady makowe przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek i odstawiamy do wyrośnięcia ( na o 30 minut).

Wierzch ciasta smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 35 minut.

Smacznego 🙂

 

Mąki

polecane
niedostępny
  • Producent: EKOWITAL 
  • Rodzaj: pszenna 
zobacz również
od 6 70
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 24 80
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 25 50
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: pszenna 

Zdrowa żywność

polecane
niedostępny
  • Producent: BIO PLANET - SERIA NIEBIESKA 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 39 zł
  • Producent: SPORTFOOD 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 46 90
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: bakalie i orzechy 
zobacz również
od 55 zł
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: bakalie i orzechy 

Ziarna i rośliny strączkowe

polecane
niedostępny
  • Producent: Green Plant 
  • Rodzaj: mak 
  • Wielkość opakowania: 100 g
zobacz również
od 107 50
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: fasola 
  • Wielkość opakowania: 5000 g
zobacz również
od 42 90
  • Producent: -
  • Rodzaj: babka jajowata 
  • Wielkość opakowania: 1000 g
zobacz również
od 48 50
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: ciecierzyca 
  • Wielkość opakowania: 5000 g

2 comments

Dodaj komentarz