Druga połowa listopada to czas kiedy powoli zaczynam myśleć o zbliżających się świętach Bożego Narodzenia. Już zaczynam robić listę prezentów i planuję świąteczne wypieki. W ten weekend postanowiłam wypróbować nowy przepis na zawijany makowiec z wykorzystaniem gotowej masy. Oczywiście możecie samodzielnie przygotować nadzienie do ciasta z własnoręcznie zmielonego maku. Myślę jednak, że gotowa masa sprawdzi się doskonale dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Składniki (na 2 makowce):
600 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
120 g cukru
200 ml mleka
60 g masła
4 żółtka
1 białko
Masa makowa:
850 g gotowej masy makowej – polecam Masę Makową z Bakaliami od Helio
2 białka
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
1 białko do posmarowania wierzchu ciasta
Mleko podgrzewamy – ma być letnie.
Drożdże wkruszamy do kubeczka. Dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 100 ml letniego mleka. Całość mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować (ok 20 minut).
Masło roztapiamy i studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Formujemy w kulę, wkładamy do obsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Masę makową przekładamy do miseczki. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do maku i delikatnie łączymy.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy białkiem. Następnie wykładamy masę makową i rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając z przy każdym brzegu ok 2 cm bez nadzienia.
Brzegi z krótszych boków ciasta składamy do środka a następnie zaczynając od brzegów dłuższych – całość zwijamy dość ścisło w rulon (mój niestety był zawinięty zbyt luźno i przez to po wyrośnięciu ciasta powstały luki pomiędzy ciastem a makiem)
Gotowe rolady makowe przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek i odstawiamy do wyrośnięcia ( na o 30 minut).
Wierzch ciasta smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 35 minut.
Smacznego 🙂
Uwielbiam taki makowiec, kilka razy próbowałam zrobić ale jakos mi nie wychodzi
Makowca nie może zabraknąć. 🙂