Malinowa chmurka

Malinowa chmurka – ciasto, które znają chyba już wszyscy – choćby tylko ze słyszenia. Ponieważ sezon malinowy właśnie się zaczyna, musiało powstać również i u mnie, koniecznie ze świeżych owoców. Cienki, kruchy spód przełożony duuużą ilością malin zatopionych w galaretce, bita śmietana z mascarpone a wierzch uwieńczony słodką bezą z migdałami – na samą myśl ślinka cieknie – zachęcam do własnoręcznego wykonania. Nie zawiedziecie się 🙂 Składniki:

Kruchy spód:

3 żółtka

30 g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

100 g masła

2  łyżeczki wanilii (użyłam wanilii Bourbon z Madagaskaru dr.Oetker)

Galaretka z malinami:

600 g malin (świeżych lub mrożonych)

3 galaretki malinowe (u mnie dr.Oetker)

3,5 szklanki wrzątku

Krem śmietankowy:

500 ml śmietanki 30%-36% (u mnie Łaciata)

250 g serka mascarpone (u mnie Piątnica)

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki wanilii (u mnie Wanilia Bourbon z Madagaskaru dr. Oetker)

Beza z migdałami:

3 białka

150 g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

50 g płatków migdałowych (u mnie Bakalland) 

Składniki ciasta zagniatamy. Spód formy 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy dno blaszki. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200º. Pieczemy ok 15 minut (do uzyskania złocistego koloru). Studzimy.

Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzątku. Studzimy. Do chłodnej dodajemy maliny, mieszamy (Jeśli używamy malin mrożonych, wcześniej rozmrażamy je na sicie). Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruchy spód. Pozostawiamy do całkowitego stężenia. 

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec bijania dodajemy cukier puder i wanilię a następnie stopniowo mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na stężałą galaretkę.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania błyszczącej piany. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 25×36 cm odwracamy do góry dnem. Smarujemy masłem i kładziemy na niej papier do pieczenia. Na papierze rozprowadzamy pianę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140º, pieczemy ok 60 minut. Beza powinna być sucha, rumiana, lekko popękana. W razie potrzeby pieczemy ją nieco dłużej.  Gotową bezę studzimy. Wykładamy na krem.

Ciasto wstawiamy na noc do lodówki – na drugi dzień beza kroi się zdecydowanie lepiej. 

Smacznego 🙂

 

Bakalie, orzechy, wiórki

polecane
od 10 99
  • Producent: Bakalland 
  • Rodzaj: migdały 
  • Wielkość opakowania: -
zobacz również
od 7 zł
  • Producent: Diemme 
  • Rodzaj: orzechy 
  • Wielkość opakowania: 36 g
zobacz również
od 21 92
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: migdały 
  • Wielkość opakowania: 350 g
zobacz również
od 10 20
  • Producent: PIĘĆ PRZEMIAN 
  • Rodzaj: migdały 
  • Wielkość opakowania: -

Galaretki

polecane
od 1 99
  • Producent: Winiary 
  • Rodzaj: galaretka 
zobacz również
od 3 99
  • Producent: 011Amylon 
  • Rodzaj: galaretka 
zobacz również
od 3 99
  • Producent: 011Amylon 
  • Rodzaj: galaretka 
zobacz również
od 3 99
  • Producent: 011Amylon 
  • Rodzaj: galaretka 

Zdrowa żywność

polecane
od 9 09
  • Producent: HEIRLER 
  • Rodzaj: sery, jaja i jogurty 
polecane
od 17 49
  • Producent: -
  • Rodzaj: sery, jaja i jogurty 
zobacz również
od 54 zł
  • Producent: OCTOchocolate 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 34 zł
  • Producent: OCTOchocolate 
  • Rodzaj: pasty i smarowidła 

4 comments

    • Anna says:

      Trudno mi się z tym nie zgodzić 🙂 Nawet mój mąż stwierdził, że to jedno z najlepszych ciast jakie jadł 🙂

Dodaj komentarz