Są, nareszcie są!!! Soczyste i słodkie czereśnie. Uwielbiam je, dlatego tym razem po prostu musiałam wykorzystać je do kolejnego wypieku. Ciasto wyszło mega pyszne. Wilgotne, lekkie i zniknęło zanim zdążyło wystygnąć.
Do ciasta maślankowego możecie użyć dowolnych owoców, posypać nimi obficie wierzch ciasta lub delikatnie oprószyć mąką i dodać do środka. Wybór należy do Was. Tak czy siak ciasto wychodzi pyszne. Jest tylko jeden warunek, nie można wyrabiać go zbyt długo (wystarczy wymieszać tak jak na muffinki i nie zwlekać ze wstawieniem go do piekarnika – jest wtedy duże ryzyko pojawienia się zakalca). Dlatego zacznijcie od przygotowania kruszonki i owoców.Składniki:
350 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)
125 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
250 ml maślanki (u mnie garwolińska)
2 jajka
125 ml oleju ( użyłam Wielkopolskiego)
Kruszonka:
50 g zimnego masła
100 g mąki pszennej
100 g cukru
Dodatkowo:
Owoce (u mnie ok 400 g czereśni)
Zagniatamy kruszonkę i schładzamy ją.
Owoce myjemy, pozbywamy się pestek, oprószamy delikatnie mąką.
Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia mieszamy. W odzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka i łączymy je z maślanką i olejem. Dodajemy do suchych składników i krótko miskujemy (tak aby masa stała się gładka). Dodajemy owoce, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego 🙂
Wygląda tak pięknie i smacznie, że pewnie ciężko się oprzeć!
Ja szykuję się na drożdżowe ze śliwkami i kruche rogaliki z wiśniami 🙂
Dobra, już mi narobiłaś smaka 😛 Nie dość że tam są czereśnie, które ubóstwiam to jest i kruszonka 🙂
aż chce się jeść, uwielbiam czereśnie, pięknie kolorowo przedstawione 🙂