Michałek

Kto z nas nie lubi słynnych cukierków Michałków. To smak mojego dzieciństwa. Pamiętam je jeszcze z czasów kiedy o słodycze było naprawdę ciężko. Dziś, kiedy znajdziemy je w niemalże każdym sklepie możemy wykorzystać ich smak do wzbogacenia rewelacyjnego ciasta o nazwie Michałek. Składniki:

Ciasto:

1 szklanka cukru

1/2 szklanki wody

3/4  szklanki oleju

3 łyżki kakao (u mnie E.Wedel)

5 jajek

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa michałkowa:

500 g serka mascarpone

100 ml śmietanki 30% (u mnie Łaciata Mlekpol)

250 g cukierków Michałki (najlepiej oryginalne z Hanki)

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wrzątku)

Bita śmietana:

500 ml smietanki 30% (u mnie Łaciata Mlekpol)

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy

Dodatkowo:

słoiczek powideł śliwkowych (u mnie Łowicz)

50 g czekolady mlecznej

100 g orzechów laskowych

Wodę, kakao, szklankę cukru i olej zagotowujemy do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka. Do masy jajecznej wlewamy cienkim sturmieniem wcześniej przygotowaną mieszankę kakaową i delikatnie łączymy (na najmniejszych obrotach miksera). Ciągle ucierając dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. . Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy delikatnie masłem (to ważne ponieważ do samego papieru ciasto przywiera). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na ok 45 minut.  Studzimy. Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną kawę a następnie Michałki starte na tarce o grubych oczkach. Mieszamy.

Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłami śliwkowymi i wykładamy masę z mascarpone. Przykrywamy ciastem. Wykładamy bitą śmietanę i posypujemy obficie startą czekoladą.

Orzechy laskowe prażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Wykładamy na czystą ściereczkę, składamy ją na pół i pocieramy rękoma do momentu aż orzeszki oczyszczą się ze skórki. Dobrze studzimy i ozdabiamy nimi wierzch ciasta. 

Smacznego 🙂

Bakalie, orzechy, wiórki

polecane
niedostępny
  • Producent: Bakalland 
  • Rodzaj: orzechy 
polecane
od 6 99
  • Producent: SANTE 
  • Rodzaj: orzechy 
zobacz również
od 7 zł
  • Producent: Diemme 
  • Rodzaj: orzechy 
zobacz również
od 21 92
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: migdały 

Cukierki

polecane
niedostępny
  • Producent: ABK 
polecane
niedostępny
  • Producent: ABK 
polecane
niedostępny
  • Producent: ABK 
zobacz również
od 7 49
  • Producent: RAPUNZEL 

7 comments

Dodaj komentarz