Miodowe muffiny z jabłkami

Na wiosenne, weekendowe wypady warto zabrać ze sobą małe co nieco. A co sprawdzi się lepiej niż muffiny??? Można je zrobić na 1000 sposobów. Ja dziś proponuję Wam takie z nutą miodu i cynamonu. Ich wykonanie jest proste, szybkie – możecie je przygotować na godzinę przed wyjazdem. Składniki:

2 jajka

3 łyżki miodu

170 ml mleka

160 g masła

375 g mąki pszennej

3 łyżki cukru (jeśli lubicie słodsze, można dodać więcej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu – polecam Olmix (możecie go kupić w internetowym sklepie Kociołek Smaków)

Dodatkowo: 

2 duże kwaskowate jabłka

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy miód. Mieszamy aż wszystko się połączy, lekko studzimy.

W jednej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy masło z miodem i mieszamy.

W drugiej mieszamy mąkę z cukrem,  proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do suchych składników dodajemy mokre a następnie obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą (jednak nie za długo).

Formę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy je gotowym ciastem do wysokości 3/4 foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

2 comments

Dodaj komentarz