Miodownik z masą orzechową

Święta coraz bliżej. Pora więc pomyśleć co pojawi się w tym roku na świątecznym stole. Jeśli lubicie połączenie miodu i orzechów to koniecznie musicie spróbować tej wersji miodownika. Słodycz miodowych placków, przełożonych masą orzechową i kremem na bazie grysiku wprost rozpływa się w ustach. 

Składniki:

Ciasto:

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki miodu

150 g masła

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

Masa grysikowa:

750 ml mleka

8 łyżek kaszy manny

300 g masła

250 g cukru pudru

2 żółtka

Dodatkowo:

Masa orzechowa z kawałkami orzechów Helio

prażone orzechy laskowe Helio do dekoracji 

Masło i miód roztapiamy w rondelku. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę i jajka. Na końcu dodajemy przestudzone masło. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. dzielimy na 3 części. Schładzamy.

Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy cienko i wykładamy na spód blaszki (ja rozprowadziłam ciasto dłońmi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 10 minut na złoty kolor.

Tak samo pieczemy pozostałe 2 placki. 

Mleko zagotowujemy, do gotującego stopniowo wsypujemy kaszę manną od razu mieszając aby nie powstały grudki. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu aż będzie gęsta. Gotową przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu kaszy) i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masło, żółtka i cukier puder ucieramy na puch. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy zimną kaszę. Ucieramy do momentu aż masa będzie gładka.

Blaszkę, w której piekły się miodowe placki wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (ułatwi to nam wyjmowanie kawałków ciasta).

Na spód wykładamy pierwszy miodowy placek i smarujemy go 1/3 masy grysikowej, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy połowę masy orzechowej i smarujemy 1/3 masy grysikowej. Na wierzch układamy 3 placek, wykładamy resztę masy orzechowej a na nią resztę masy grysikowej. Ciasto odstawiamy na kilka godzin aby miodowe blaty nieco zmiękły. Wierzch gotowego ciasta możemy przyozdobić orzechami laskowymi lub startą czekoladą.

Ciasto najlepiej smakuje na 3 dzień po złożeniu. 

Smacznego 🙂

 

Bakalie, orzechy, wiórki

polecane
niedostępny
  • Producent: SANTE 
  • Rodzaj: orzechy 
polecane
od 56 89
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: orzechy 
zobacz również
od 15 26
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: orzechy 
zobacz również
od 26 49
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: orzechy 

Różne delikatesy

polecane
niedostępny
  • Producent: Helio 
polecane
niedostępny
  • Producent: JAWO 
polecane
od 11 82
  • Producent: Natjun 
zobacz również
od 23 zł
  • Producent: Monin 

8 comments

    • Anna says:

      Jest pyszny, przypomniał mi się ten, który piekła moja mama kiedy byłam mama. Nie było w nim tylko masy orzechowej

    • Anna says:

      Jak dla mnie rewelacyjna. No i prosta w użyciu 🙂 Można dzięki niej wyczarować naprawdę pyszne desery

Dodaj komentarz