Miodownik

Dziś powracam wspomnieniami do wypieków z mojego dzieciństwa. Pamiętam ten niepowtarzalny smak miodowych placków przekładanych kremem z kaszy manny, które robiła moja mama. I choć już jako mała dziewczynka wprost nie cierpiałam gotowanego mleka, kaszy manny czy klusków lanych (co zostało mi do dziś) - to kasza jako dodatek do kremu nie przeszkadzała mi ani trochę. Zapraszam więc Was do świata małej Ani na ciasto o nazwie Miodownik. 🙂miodownik

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej (u mnie szymanowska Polskie Młyny)

130 g cukru pudru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

200 g masła lub margaryny (u mnie Kasia)

3 łyżki płynnego miodu (doskonale sprawdza się miód sztuczny)

2 jajka

Krem:

750 ml mleka

5 łyżek kaszy manny

300 g cukru pudru

300 g masła lub margaryny (u mnie Kasia Ekstra Maślany Smak)

3 żółtka

Dodatkowo:

kilka kostek gorzkiej czekolady do starcia (u mnie Wedel)miodownik-1

Do miski wsypujemy mąkę , cukier puder i sodę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy roztopione masło, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Dzielimy na 3 części. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia (możemy delikatnie posmarować go masłem). Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, wykładamy nią spód blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°, pieczemy na złoty kolor. To samo robimy z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Zostawiamy do wystudzenia.miodownik-2

Mleko zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy stopniowo kaszę manną, gotujemy jeszcze chwilę aż kasza zgęstnieje, uważając aby się nie przypaliła. Studzimy. Cukier puder ucieramy z żółtkami i masłem. Ucierając dodajemy po łyżce zimnej kaszy. Gotowym kremem przekładamy placki tak aby ostatnią warstwę stanowił krem. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto odstawiamy najlepiej na 12 godzin aby placki zmiękły. miodownik-3

Smacznego 🙂

 

 

3 comments

  1. Aldona says:

    Jadłam kiedyś takie ciasto ale przekładane budyniem albo kremem budyniowym. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis

Dodaj komentarz