Mleczna kanapka bez pieczenia

Pogoda dopisuje a ja coraz więcej czasu spędzam w ogrodzie. Pełen relaks i ta satysfakcja kiedy własnoręcznie wypielęgnowane rośliny zaczynają cieszyć oko - bezcenne. Nie pomijam jednak swoich kuchennych poczynać. Stawiam jednak na desery, które będą smakowały rewelacyjnie ale przy okazji można je wykonać w miarę szybko. Tak było i tym razem. Godzinka i powstała pyszna mleczna kanapka w wersji bez pieczenia. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Składniki:

300 g herbatników kakaowych (u mnie Petit Beurre)

300 ml mleka

2 cukry waniliowe (u mnie dr.Oetker)

200 g miękkiego masła

80 g cukru pudru

400 g mleka pełnego mleka w proszku

Polewa:

125 g masła

1/2 szklanki cukru

3-4 łyżki kakao (u mnie E.Wedel)

5-6 łyżek mleka Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Stopniowo na przemian dodajemy mleko w proszku oraz wystudzone mleko.

Blaszkę 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Spód wykładamy herbatnikami. Masę dzielimy na 2 części. Pierwszą wykładamy na herbatniki, układamy kolejną warstwę ciastek, drugą część masy i znów warstwę herbatników. 

Do rondelka wkładamy masło i cukier, roztapiamy. Dodajemy kakao oraz mleko, dokładnie mieszamy (w przypadku kiedy z polewy rozdzielałaby się nam warstwa tłuszczu dodajemy nieco więcej mleka). Polewę lekko studzimy. Polewamy nią wierzch ciasta. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Smacznego 🙂

4 comments

Dodaj komentarz