Pogoda dopisuje a ja coraz więcej czasu spędzam w ogrodzie. Pełen relaks i ta satysfakcja kiedy własnoręcznie wypielęgnowane rośliny zaczynają cieszyć oko – bezcenne. Nie pomijam jednak swoich kuchennych poczynać. Stawiam jednak na desery, które będą smakowały rewelacyjnie ale przy okazji można je wykonać w miarę szybko. Tak było i tym razem. Godzinka i powstała pyszna mleczna kanapka w wersji bez pieczenia. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Składniki:
300 g herbatników kakaowych (u mnie Petit Beurre)
300 ml mleka
2 cukry waniliowe (u mnie dr.Oetker)
200 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
400 g mleka pełnego mleka w proszku
Polewa:
125 g masła
1/2 szklanki cukru
3-4 łyżki kakao (u mnie E.Wedel)
5-6 łyżek mleka Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Stopniowo na przemian dodajemy mleko w proszku oraz wystudzone mleko.
Blaszkę 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Spód wykładamy herbatnikami. Masę dzielimy na 2 części. Pierwszą wykładamy na herbatniki, układamy kolejną warstwę ciastek, drugą część masy i znów warstwę herbatników.
Do rondelka wkładamy masło i cukier, roztapiamy. Dodajemy kakao oraz mleko, dokładnie mieszamy (w przypadku kiedy z polewy rozdzielałaby się nam warstwa tłuszczu dodajemy nieco więcej mleka). Polewę lekko studzimy. Polewamy nią wierzch ciasta. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego 🙂
Ciastka, herbatniki, biszkopty

- Rodzaj: ciastka
- Wielkość opakowania: 220 g
- Producent: -

- Rodzaj: herbatniki
- Wielkość opakowania: 220 g
- Producent: Krakuski

- Rodzaj: herbatniki
- Wielkość opakowania: 150 g
- Producent: Schär
Kakao

- Producent: Diet-Food
- Wielkość opakowania: -

- Producent: Van Houten
- Wielkość opakowania: 1000 g

- Producent: JACOBS / KRAFT
- Wielkość opakowania: 1000 g

- Producent: Cafe Michel
- Wielkość opakowania: 200 g
Nabiał

- Producent: PROVAMEL
- Rodzaj: jogurt

- Producent: SERABIO
- Rodzaj: masło
Heh, potrawa kompletnie nie dla mnie 🙂 Ani glutenu nie jem, ani cukru. Ale fajnie wygląda!
Wygląda bardzo interesująco.:D
Nigdy tego ciasta nie robiłam, ale wygląda na przepyszne 🙂
Fajny pomysł, myślę, że ciekawym przełamaniem jest ta polewa z kakao. Pycha 🙂
Przepis zapisuję, wygląda smakowicie! 🙂
Pozdrawiam 🙂