Muffinek nigdy nie za wiele. Można je zrobić dosłownie ze wszystkim – chyba dlatego właśnie są tak uwielbiane przez dzieciaki. U mnie dziś powstała kolejna wersja – tym razem z dodatkiem ananasa z puszki. Składniki na 12 muffinek:
2 szklanki mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1 jajko
100 ml maślanki
80 ml syropu ananasowego (z puszki)
0,5 szklanki oleju
250 g ananasów z puszki (samych owoców)
Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki. Wszystko łączymy i krótko miksujemy – tylko do momentu połączenia składników. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 170º. Studzimy. Gotowe muffinki możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego 🙂
Na pewno te babeczki idealnie będą smakować do porannej kawy <3 koniecznie muszę je wypróbować!
Zapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com
Coś nowego
Uwielbiam babeczki w każdym wydaniu 🙂
Ananasowych jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem smaku 🙂
Smakują świetnie. Polubily je nawet moje dzieciaki, które raczej za ananasami nie przepadają.
Smaczny pomysł, dzisiaj biorę się za pieczenie.
Daj znać czy smakuje?
One muszą być dobre 🙂
zapraszam również do siebie:
http://pelen-brzuszek.blogspot.com/
pozdrawiam