Lekkie i puszyste. Idealne na deser, przekąskę czy po prostu kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Mowa oczywiście o muffinkach. Dziś z wykorzystaniem suszonych moreli. Składniki:
1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
garść suszonych moreli – polecam morele Helio
Mąkę,cukier, proszek do pieczenia, sodę mieszamy w jednej misce. W oddzielnej misce mieszamy olej, jajko o mleko.
Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko miksujemy (tylko do połączenia). Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Napełniamy je ciastem do wysokości 2/3 foremki.
Suszone morele kroimy na cienkie paski. Wciskamy je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25 minut (do suchego patyczka)
Gotowe muffinki możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.