Muffinki z suszonymi morelami

Lekkie i puszyste. Idealne na deser, przekąskę czy po prostu kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Mowa oczywiście o muffinkach. Dziś z wykorzystaniem suszonych moreli. Składniki: 

1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki oleju

1 jajko

garść suszonych moreli – polecam morele Helio 

Mąkę,cukier,  proszek do pieczenia, sodę mieszamy w jednej misce. W oddzielnej misce mieszamy olej, jajko o mleko.

Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko miksujemy (tylko do połączenia). Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Napełniamy je ciastem do wysokości 2/3 foremki.

Suszone morele kroimy na cienkie paski. Wciskamy je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25 minut (do suchego patyczka)

Gotowe muffinki możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. 

Zdrowa żywność

polecane
od 10 79
  • Producent: DENNREE (dżemy, miody, herbaty) 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 39 99
  • Producent: ALLNUTRITION 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 4 99
  • Producent: ALLNUTRITION 
  • Rodzaj: zdrowe słodycze 
zobacz również
od 42 80
  • Producent: Swanson Health Products 
  • Rodzaj: -

Dodaj komentarz