Proste, szybkie w wykonaniu a do tego pyszne. O czym mowa? Oczywiście o puszystych muffinach. Tym razem w wersji z twarogiem i kruszonką. Jeśli lubicie wszelkie wypieki z serem – ta wersja muffinek z pewnością przypadnie Wam do gustu. Składniki:
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej – polecam mąkę tortową Pasja z Młynów Jelonki
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
1 białko
Masa twarogowa:
200 g twarogu (półtłustego lub tłustego)
1 żółtko
2 łyżeczki cukru
cukier waniliowy (do smaku)
Kruszonka
50 g mąki pszennej
100 g cukru
Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy. Miksujemy na jednolitą masę.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
W oddzielnej miseczce łączymy ze sobą mleko, olej, jajko oraz białko. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko miksujemy (tylko do połączenia)
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej wykładamy kolejno po łyżeczce ciasta,twarogu i znów ciasta.
Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę. Wykładamy na wierzch każdej muffiny.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 30 minut. Studzimy.
Wierzch muffin zamiast kruszonką możemy posypać po upieczeniu cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Smacznego 🙂
Z twarogiem pożrę wszystko! Bardzo smakowity przepis i wyglądają niezwykle smakowicie. Banał może, ale tak właśnie jest 🙂