Muffinki z twarogiem

Proste, szybkie w wykonaniu a do tego pyszne. O czym mowa? Oczywiście o puszystych muffinach. Tym razem w wersji z twarogiem i kruszonką. Jeśli lubicie wszelkie wypieki z serem – ta wersja muffinek z pewnością przypadnie Wam do gustu. Składniki:

Ciasto:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej – polecam mąkę tortową Pasja z Młynów Jelonki

¼ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki mleka

2 łyżki oleju

1 jajko

1 białko

Masa twarogowa:

200 g twarogu (półtłustego lub tłustego)

1 żółtko

2 łyżeczki cukru

cukier waniliowy (do smaku)

Kruszonka

50 g mąki pszennej

100 g cukru

100 g masła 

Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy. Miksujemy na jednolitą masę.

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.

W oddzielnej miseczce łączymy ze sobą mleko, olej, jajko oraz białko. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko miksujemy (tylko do połączenia) 

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej wykładamy kolejno po łyżeczce ciasta,twarogu i znów ciasta.

Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę. Wykładamy na wierzch każdej muffiny.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 30 minut. Studzimy.

Wierzch muffin zamiast kruszonką możemy posypać po upieczeniu cukrem pudrem lub udekorować lukrem. 

Smacznego 🙂

 

 

Cukier i słodziki

polecane
niedostępny
  • Producent: Amylon 
  • Postać: sypany 
polecane
od 18 19
  • Producent: BIO VEGAN (agaranta, drożdże i inne) 
  • Postać: -
zobacz również
od 6 50
  • Producent: DIAMANT 
  • Postać: -
zobacz również
od 6 zł
  • Producent: Diamant 
  • Postać: sypany 

One comment

Pozostaw odpowiedź Pichceniomania Anuluj pisanie odpowiedzi