Muffiny z mlekiem w proszku

Lato to czas kiedy szukamy deserów nie tylko lżejszych, ale przede wszystkim tych, które są szybkie w wykonaniu. Jednym z nich są muffiny. Przepisów na nie są tysiące. Wiele pojawiło się już na blogu. Dziś proponuję kolejną ich pyszną wersję. Umilą nie tylko relaks przy popołudniowej kawie, ale również sprawdzą się idealnie zabrane na rodzinny piknik.Składniki:

3 jajka

1/2 szklanki cukru (może być nieco mniej)

2 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki pełnotłustego mleka w proszku

1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki oleju

50 g białej czekolady

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mleko oraz mleko w proszku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do masy jajecznej. Nie przerywając miksowania powoli dodajemy olej a na końcu pokrojoną drobno czekoladę.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami.  Do każdej z nich przekładamy porcję ciasta – mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25-30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Smacznego 🙂

Jelonki

Czekolady i bombonierki

polecane
niedostępny
  • Producent: Torras 
  • Rodzaj: czekolady białe 
polecane
od 7 90
  • Producent: Toblerone 
  • Rodzaj: czekolady białe 
polecane
od 5 90
  • Producent: Alpen Gold 
  • Rodzaj: czekolady białe 
zobacz również
od 10 90
  • Producent: Lindt 
  • Rodzaj: -

Zdrowa żywność

polecane
od 30 89
  • Producent: Diet-food 
  • Rodzaj: napoje roślinne, wody i soki 
zobacz również
od 398 zł
  • Producent: Jentschura 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 117 99
  • Producent: Jentschura 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 71 zł
  • Producent: Jentschura 
  • Rodzaj: -

3 comments

Dodaj komentarz