Lato to czas kiedy szukamy deserów nie tylko lżejszych, ale przede wszystkim tych, które są szybkie w wykonaniu. Jednym z nich są muffiny. Przepisów na nie są tysiące. Wiele pojawiło się już na blogu. Dziś proponuję kolejną ich pyszną wersję. Umilą nie tylko relaks przy popołudniowej kawie, ale również sprawdzą się idealnie zabrane na rodzinny piknik.Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru (może być nieco mniej)
2 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki pełnotłustego mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mleko oraz mleko w proszku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do masy jajecznej. Nie przerywając miksowania powoli dodajemy olej a na końcu pokrojoną drobno czekoladę.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej z nich przekładamy porcję ciasta – mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25-30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego 🙂
Czekolady i bombonierki

- Producent: Torras
- Rodzaj: czekolady białe

- Producent: Alpen Gold
- Rodzaj: czekolady białe

- Producent: AMEDEI
- Rodzaj: czekolady białe
Zdrowa żywność

- Producent: diet food
- Rodzaj: napoje roślinne, wody i soki

- Producent: SPORTFOOD
- Rodzaj: -

- Producent: BadaPak
- Rodzaj: bakalie i orzechy

- Producent: BadaPak
- Rodzaj: bakalie i orzechy
Wyglądają tak puszyście… pychota
Pięknie wyrośnięte! Wspaniałe 🙂
Dziękuję 🙂 Faktycznie rosły jak na drożdżach 🙂