Murzynek

Tradycyjny, mocno czekoladowy, wilgotny i puszysty – murzynek. Smakuje zupełnie jak ten z dzieciństwa. Dodatek dżemu sprawia, że  ciasto długo zachowuje świeżość.Składniki:

3 jajka

1 szklanka cukru

½ szklanki oleju rzepakowego

1 i ½ szklanki mleka

250 g dżemu wiśniowego

4 szklanki mąki pszennej

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Białka ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli cukier a następnie po jednym żółtku i olej.

Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Kiedy masa jest gładka i puszysta dodajemy dżem i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.

Spód formy 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, delikatnie wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45 minut.

Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe ciasto możemy przyozdobić polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Kakao

polecane
od 25 39
  • Producent: Cafe Michel 
  • Wielkość opakowania: 200 g
polecane
od 6 68
  • Producent: Maspex 
  • Wielkość opakowania: -
zobacz również
od 36 zł
  • Producent: Van Houten 
  • Wielkość opakowania: 1000 g
zobacz również
od 32 zł
  • Producent: JACOBS / KRAFT 
  • Wielkość opakowania: 1000 g

Oleje spożywcze

polecane
od 13 99
  • Producent: -
  • Pojemność: -
zobacz również
od 19 90
  • Producent: -
  • Pojemność: -
zobacz również
od 28 90
  • Producent: -
  • Pojemność: -
zobacz również
od 49 98
  • Producent: Ol'Vita 
  • Pojemność: 0.25 l

5 comments

Dodaj komentarz