Murzynek

Tradycyjny, mocno czekoladowy, wilgotny i puszysty – murzynek. Smakuje zupełnie jak ten z dzieciństwa. Dodatek dżemu sprawia, że  ciasto długo zachowuje świeżość.Składniki:

3 jajka

1 szklanka cukru

½ szklanki oleju rzepakowego

1 i ½ szklanki mleka

250 g dżemu wiśniowego

4 szklanki mąki pszennej

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Białka ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli cukier a następnie po jednym żółtku i olej.

Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Kiedy masa jest gładka i puszysta dodajemy dżem i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.

Spód formy 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, delikatnie wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45 minut.

Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe ciasto możemy przyozdobić polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Kakao

polecane
niedostępny
  • Producent: Cafe Michel 
  • Wielkość opakowania: 200 g
polecane
niedostępny
  • Producent: Maspex 
  • Wielkość opakowania: -
zobacz również
od 30 zł
  • Producent: JOE FREX 
  • Wielkość opakowania: -
zobacz również
od 29 zł
  • Producent: BESKID CHOCOLADE 
  • Wielkość opakowania: -

Oleje spożywcze

polecane
niedostępny
  • Producent: -
zobacz również
od 112 zł
  • Producent: Polska 
zobacz również
od 10 90
  • Producent: Polska 
zobacz również
od 6 50
  • Producent: BadaPak 

6 comments

Dodaj komentarz