Deser, który ja osobiście uwielbiam -napoleonka – połączenie ciasta francuskiego z delikatnym kremem budyniowym. Choć o własnoręczne zrobienie ciasta francuskiego jeszcze się nie pokusiłam, to nawet to kupione w sklepie w tym wypadku sprawdza się w 100%. Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (u mnie po 275g)
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
130 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 jajko
4 żółtka
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
350 g masła
Dodatkowo:
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania. Lekko rozwałkowujemy. Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia,na spód układamy ciasto, dokładnie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º, pieczemy ok 20-25 minut (aż ciasto się zarumieni). UWAGA!!! Po ok 5 minutach w piekarniku wysuwamy na chwilę ciasto i ponownie nakłuwamy widelcem aby nie urosło. Pozostawiamy do wystudzenia.
Czynność powtarzamy z drugim płatem ciasta.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka. Do gotującego mleka wlewamy gotową mieszankę, mieszając gotujemy aż do powstania gładkiego budyniu. Budyń przykrywamy folią spożywczą (tak aby stykała się z budyniem – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha), odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą przekładamy ciasto (najlepiej w blaszce, w której wcześniej piekliśmy). Gotowe posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Bardzo lubię kremówki 🙂
Polecam spróbować tej. Krem przenosi smakiem do nieba 🙂
Mniamm
Ogromne MNIAM 🙂
Uwielbiamy napoleonki, kremówki, ptysie i wszelkie ich odmiany 🙂 Pycha!
W takim razie koniecznie musicie spróbować tej wersji 🙂