Ogórki chili

Tym razem coś dla miłośników ostrego jedzenia. Ogórki z chili – proste w wykonaniu, mało pracochłonne i pyszne. Polecam dopóki jeszcze na straganie znajdziecie dorodne warzywa. Składniki:

2,5 kg ogórków

1,5 główki czosnku

4 łyżki soli

3 łyżeczki chili

Zalewa:

0,5 kg cukru

8 łyżek oleju

1,5 szklanki octu 10%

Ogórki myjemy, kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na ok 6 godzin. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ja wolę pokrojony w drobną kosteczkę) i chili. Mieszamy.

Ocet zagotowujemy z cukrem. Dodajemy olej i studzimy. Zalewamy ogórki, mieszamy. Odstawiamy na 12 godzin.

Ogórki razem z sosem wkładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut (od momentu zagotowania wody).

Gorące odstawiamy do góry dnem, przykrywamy grubym kocem lub ręcznikiem. Pozostawiamy do cąłkowitego wystudzenia.

Smacznego 🙂

Przyprawy i zioła

polecane
od 1 79
  • Producent: Prymat 
  • Rodzaj: czosnek 
zobacz również
od 15 59
  • Producent: Dary Natury 
  • Rodzaj: kardamon 
zobacz również
od 11 29
  • Producent: Dary Natury 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 12 59
  • Producent: SONNENTOR 
  • Rodzaj: czosnek 

Sosy i dodatki

polecane
od 1 99
  • Producent: Octim 
  • Rodzaj: -
polecane
od 22 90
  • Producent: -
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 45 zł
  • Producent: Blair's Sauce 
  • Rodzaj: sos 
zobacz również
od 25 zł
  • Producent: Monin 
  • Rodzaj: sos 

3 comments

Dodaj komentarz