Ogórki chili

Tym razem coś dla miłośników ostrego jedzenia. Ogórki z chili – proste w wykonaniu, mało pracochłonne i pyszne. Polecam dopóki jeszcze na straganie znajdziecie dorodne warzywa. Składniki:

2,5 kg ogórków

1,5 główki czosnku

4 łyżki soli

3 łyżeczki chili

Zalewa:

0,5 kg cukru

8 łyżek oleju

1,5 szklanki octu 10%

Ogórki myjemy, kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na ok 6 godzin. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ja wolę pokrojony w drobną kosteczkę) i chili. Mieszamy.

Ocet zagotowujemy z cukrem. Dodajemy olej i studzimy. Zalewamy ogórki, mieszamy. Odstawiamy na 12 godzin.

Ogórki razem z sosem wkładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut (od momentu zagotowania wody).

Gorące odstawiamy do góry dnem, przykrywamy grubym kocem lub ręcznikiem. Pozostawiamy do cąłkowitego wystudzenia.

Smacznego 🙂

3 comments

Dodaj komentarz