Olej z kiełków pszenicy

 

Naturalne oleje znane są od starożytności  właściwości niektórych z nich zostały udowodnione naukowo. Jednym z nich jest olej z kiełków pszenicy.
Olej z kiełków pszenicy tłoczony jest na zimno z podkiełkowanych ziarniaków. to niezwykle cenny tłuszcz, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe , witaminy, składniki mineralne, lecytyny, enzymy, fitosterole, karoteny, fitohormony o działaniu estrogennym. Spośród olei roślinnych cechuje się największą zawartością witaminy E.

Olej z kiełków pszenicy w kosmetyce znajduje wiele zastosowań. Nie tylko doskonale pielęgnuje, ale również dostarcza skórze wielu substancji odżywczych. Z powodzeniem może być wykorzystywany w kosmetykach naturalnych.
Przeznaczony jest do kosmetyków do skóry suchej, mieszanej i dojrzałej. Łagodzi podrażnienia, działa ujędrniająco i opóźnia procesy starzenia się skory. Działa nie tylko na powierzchni skóry, ale wykazuje dużą łatwość przenikania do naskórka. Stosowany jest w preparatach do wysuszonej i łuszczącej się skóry.

Olej ten wykorzystywany jest w również w preparatach do pielęgnacji włosów. Zapobiega ich wypadaniu poprzez zwiększenie mikrokrążenia skóry głowy oraz przyczynia się do regeneracji komórek cebulki włosa. Odbudowuje wnętrze włosów, odtwarza naturalną osłonkę i wygładza ich powierzchnię. Skutecznie chroni przed nadmierną utratą wody oraz promieniowaniem ultrafioletowym, dlatego jest coraz częściej stosowany jako składnik preparatów przeciwsłonecznych. Jest szczególnie zalecany dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega powstawaniu rozstępów, nadając skórze gładkość i miękkość.

Olej z kiełków pszenicy jest olejem tłustym więc zaleca się stosowanie go w mieszance z olejem migdałowym, kokosowym lub jojoba.

Dodaj komentarz