Olej z wiesiołka

Choć łatwo spotkać ją na łące lub przy drodze, roślina o drobnych, żółtych kwiatach może łatwo ujść naszej uwadze. Niepozorny wiesiołek to jednak źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych o wszechstronnym zastosowaniu.

Źródłem zalet oleju z wiesiołka jest jego skład, zdominowany przez nienasycone kwasy tłuszczowe, pełniące bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Aż 70 proc. z nich stanowi kwas linolowy, wykazujący między innymi działanie przeciwnowotworowe i antymiażdżycowe. Jest ceniony również za właściwości upiększające, dlatego znajdziemy go w wielu kosmetykach oraz suplementach diety nastawionych na poprawę stanu skóry.
Ze względu na właściwości lecznicze olej z wiesiołka znajduje zastosowanie w kosmetyce. Można go stosować bezpośrednio na skórę, gdyż doskonale wpływa na poprawę jej kondycji zdrowotnej. Występuje także w różnych kosmetykach pielęgnacyjnych, jak na przykład kremy, balsamy czy pomadki.
Olej wiesiołkowy i zawierające go preparaty kosmetyczne zaleca się w przypadku skóry wrażliwej, alergicznej, suchej i łuszczącej lub dojrzałej, którą znakomicie nawilża i odżywia, ale także dla skóry tłustej, gdyż znakomicie reguluje pracę gruczołów łojowych.

Stosuje się go również w celu poprawienia stanu włosów i paznokci. Dzięki swoim właściwościom odżywczym olej wiesiołkowy działa nie tylko leczniczo, lecz także odżywczo i przeciwstarzeniowo.

 

Dodaj komentarz