Oponki serowe

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. - to przysłowie znają chyba wszyscy. No właśnie - lada dzień Tłusty Czwartek - pora więc na tradycyjne wypieki. Chrusty (przepis podawałam Wam tutaj), rozetki (przepis tutaj), pączki i oponki - tego nie może zabraknąć.

Ja dziś od rana smażyłam oponki serowe - lekkie, puszyste, delikatne w smaku - pyszne. Chyba to najlepsze oponki jakie kiedykolwiek jadłam. Może się skusicie i sami je przygotujecie? Robi się je naprawdę szybko. 

Składniki (na ok 50 oponek):

750 g mąki + ew do podsypania ( u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

500 g twarogu półtłustego (może być mielony - u mnie Mlekpol)

100 g cukru

1 cukier waniliowy

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka octu

4 żółtka

tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu)

kieliszek spirytusu

cukier puder do posypania  ( u mnie Polski Cukier)

Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto - do momentu aż nie będzie się ono kleić do rąk ( w razie potrzeby dodajemy nieco więcej mąki). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie na ich środku kieliszkiem wykrawamy środek. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki.  

W szerokim garnku roztapiamy smalec (do zimnego dodajemy spirytus aby oponki nie chłonęły nam tłuszczu) i dobrze go rozgrzewamy. Wrzucamy oponki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z tłuszczu np. na ręcznikach papierowych. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂

2 comments

Dodaj komentarz