Palmiery z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to jedno z moich ulubionych. Choć jest dość kaloryczne co jakiś czas pozwalam sobie na takie smakołyki. Przepis na palmiery znalazłam kiedyś na MW – od tego czasu chętnie do niego wracam. Do ich zrobienia możecie użyć cynamonu ale uwierzcie mi, że świetnie smakują również z dodatkiem przyprawy do piernika .Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego

1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (jeśli nie macie możecie użyć zwykłego cukru)

1 łyżka cynamonu (lub przyprawy do piernika) 

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozkładamy na blacie podsypanym delikatnie mąką (aby ciasto się nie przyklejało). Ja rozłożyłam na papierze, na którym było zawinięte.

W miseczce mieszamy cynamon z cukrem. Posypujemy nim wierzch ciasta i lekko dociskamy ręką. Boki ciasta składamy do środka na pół. Ponownie posypujemy cukrem z cynamonem i ponownie  boki składamy na pół w kierunku środka.

Następnie posypujemy cukrem i całość składamy na pół (tak jak byśmy zamykali książkę). Oprószamy cukrem.

Złożone ciasto kroimy na ok 8mm plastry. Układamy je na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  – W DUŻYCH ODSTĘPACH- posypujemy cukrem i lekko spłaszczamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º, pieczemy 15-20 minut (na złoty kolor). Przekładamy na kratkę i studzimy.

Smacznego 🙂

Cukier i słodziki

polecane
od 2 89
  • Producent: Polski cukier 
  • Rodzaj: cukier biały 
  • Postać: sypany 
polecane
od 4 61
  • Producent: Polski cukier 
  • Rodzaj: -
  • Postać: sypany 
zobacz również
od 12 99
  • Producent: INTENSON 
  • Rodzaj: ksylitol 
  • Postać: -
zobacz również
od 11 39
  • Producent: HORIZON 
  • Rodzaj: cukier brązowy 
  • Postać: -

Przyprawy i zioła

polecane
niedostępny
  • Rodzaj: mieszanka przypraw 
  • Producent: -
polecane
od 8 09
  • Rodzaj: cynamon 
  • Producent: Dary Natury 
zobacz również
od 2 50
  • Rodzaj: mieszanka przypraw 
  • Producent: DARY NATURY 
zobacz również
od 12 97
  • Rodzaj: kostka rosołowa 
  • Producent: Natur Compagnie 

Dodaj komentarz