Paluszki z ciasta francuskiego

Po raz pierwszy na blogu przepis zupełnie inny niż dotychczas. Dlaczego??? Bo to co Wam dziś proponuję nie ma nic wspólnego ze słodkimi deserami. Przekąska idealna na karnawałową imprezę, prosta w wykonaniu, bez wielu zbędnych składników, powstaje dosłownie w kilka minut. Wystarczy ciasto francuskie oraz ulubione przyprawy. Ja wykorzystałam dziś kminek, sól czosnkową oraz zioła prowansalskie Olmix. Dziękuję z tego miejsca Kociołkowi Smaków za udostępnienie cudownych, aromatycznych przypraw. 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (ok 370g)

1 rozmącone jajko

ulubione przyprawy (kminek, zioła prowansalskie, curry, sól czosnkowa, bazylia itp)

Ciasto francuskie odwijamy z opakowania (jeśli używamy mrożonego, rozmrażamy). Płat ciasta przekrawamy najpierw w poprzek (na pół), a następnie każdą część kroimy pionowo na ok 1,5 cm paski.

Każdy pasek smarujemy lekko rozmąconym jajkiem a następnie posypujemy ulubionymi przyprawami. Blaszkę z wyposażenia kuchenki wykładamy papierem do pieczenia, układamy paski ciasta skręcając je lekko jak spiralę. Pomiędzy paluszkami zostawiamy niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º, pieczemy ok 15 minut (na złoty kolor).

Paluszki możemy podawać na ciepło lub zimno. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na domowej imprezie. 

Smacznego 🙂

 

Przyprawy i zioła

polecane
od 4 99
  • Producent: Runo 
  • Rodzaj: sól 
polecane
niedostępny
  • Producent: HEAL 
  • Rodzaj: mieszanka przypraw 
polecane
niedostępny
  • Producent: -
  • Rodzaj: kminek 
zobacz również
od 2 50
  • Producent: DARY NATURY 
  • Rodzaj: mieszanka przypraw 

2 comments

Dodaj komentarz