Kiedy nachodzi mnie ochota na małą przekąskę, nie sięgam po chipsy czy paluszki. Znalazłam ich zdrowszą alternatywę, którą nie tylko robię sama w domu ale mam pewność, że zjadając ją dbam o swoje zdrowie. Pieczona ciecierzyca – zwana przez moje dzieci ciecierzycowymi „orzeszkami” – jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Wystarczy, że użyjecie swoich ulubionych przypraw. Mi najlepiej smakuje wersja z dużą ilością chili i słodkiej papryki. Przepis na nią znalazłam na blogu Olga Smile kiedy szukałam przekąsek z niskim indeksem glikemicznym.Składniki:
2 puszki ciecierzycy lub 2 szklanki ugotowanej
3-4 łyżki oleju
2 łyżeczki chili (lub wędzonej papryki)
½ – 1 łyżeczka słodkie papryki (lub ostrej jeśli zamiast chili użyjecie wędzonej)
Ciecierzycę odlewamy z zalewy, płuczemy w razie potrzeby na sicie pod kranem. Odsączamy. Przekładamy ją do miski i dodajemy wszystkie przyprawy.
Mieszamy dokładnie tak aby przyprawy otuliły wszystkie kuleczki ciecierzycy.
Wsypujemy wszystko na dużą blachę (ja dodatkowo wykładam ją papierem do pieczenia) i równomiernie rozkładamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35-40 minut. W międzyczasie kilkukrotnie mieszamy
Smacznego 🙂
Przetwory warzywne

- Producent: -
- Rodzaj: warzywny

- Producent: -
- Rodzaj: warzywny

- Producent: -
- Rodzaj: warzywny
Zdrowa żywność

- Producent: Bio Raj
- Rodzaj: bakalie i orzechy

- Producent: SPORTFOOD
- Rodzaj: -

- Producent: BadaPak
- Rodzaj: bakalie i orzechy

- Producent: BadaPak
- Rodzaj: bakalie i orzechy
Ziarna i rośliny strączkowe

- Producent: -
- Rodzaj: babka jajowata

- Producent: BadaPak
- Rodzaj: ciecierzyca
Uwielbiam pieczoną ciecierzycę otoczoną w papryce !