Piernik przekładany

Święta za pasem, pora więc pomyśleć o prawdziwie świątecznych wypiekach. A co może kojarzyć się bardziej z czasem przygotowań i aromatem unoszącym się wokół choinki niż pachnący piernik? Lekki, wilgotny, przekładany powidłami śliwkowymi lub domowym dżemem to już tradycja. Dziś zapraszam Was na właśnie takie ciacho. Składniki:

Ciasto:

3 jajka

1 i ¾ szklanki mąki (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

½ szklanki cukru

125 g masła

200 g płynnego miodu (oczywiście najlepiej prawdziwego)

3 czubate łyżki śmietany 18% (u mnie Mlekovita)

2 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie Kotanyi)

1 łyżka kakao (u mnie E.Wedel)

1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

2 słoiczki powideł śliwkowych lub domowego dżemu (ja użyłam z aronii i jabłek)

Polewa:

1 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie E.Wedel)

180 ml śmietanki 30 % (u mnie Łaciata Mlekpol)Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo żółtka a następnie stopniowo śmietanę i miód. Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika mieszamy. Przesiewamy powoli do ucieranej masy i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Z białek ubijamy pianę. Drewnianą łyżką lub rózgą delikatnie łączymy z masą. Formę o wymiarach 20×20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą wylewamy ciasto i wyrównujemy delikatnie łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° i pieczemy ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia.

Zimne ciasto przekrawamy na 3 blaty. Układamy pierwszy z ich i smarujemy obficie powidłami lub dżemem. Kładziemy drugi blat i powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem.

Śmietankę zagotowujemy. Gorącą zalewamy pokruszoną czekoladę. Delikatnie mieszamy szpatułką aż do momentu rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Gotową polewamy wierzch ciasta. 

Smacznego 🙂

 

Dżemy i konfitury

polecane
od 8 97
  • Producent: 193Krokus 
  • Rodzaj: powidło 
zobacz również
od 29 90
  • Producent: Aromatikus 
  • Rodzaj: konfitura 
zobacz również
od 15 24
  • Producent: Dary Natury 
  • Rodzaj: konfitura 
zobacz również
od 10 10
  • Producent: Sad Danków 
  • Rodzaj: dżem 

Miody

polecane
niedostępny
  • Producent: ALLOS (konfitury, musli, batony, syropy z agawy) 
  • Rodzaj: -
polecane
od 29 34
  • Producent: EKO BARĆ (PATALAS) 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 53 55
  • Producent: VIVIO 
  • Rodzaj: spadziowy 
zobacz również
od 27 30
  • Producent: Pasieka z Pasją Hawran Paweł 
  • Rodzaj: spadziowy 

Przyprawy i zioła

polecane
niedostępny
  • Producent: Kotanyi 
  • Rodzaj: mieszanka przypraw 
polecane
niedostępny
  • Producent: PRYMAT 
  • Rodzaj: mieszanka przypraw 
zobacz również
od 13 71
  • Producent: Natur Compagnie 
  • Rodzaj: kostka rosołowa 
zobacz również
od 6 zł
  • Producent: TRS 
  • Rodzaj: chili 

8 comments

  1. Pichceniomania says:

    Szukam przepisu na fajne ciacho świąteczne… ale taki przekładaniec lubię najbardziej… takie serwuję na Święta niemal co roku i kurczę… chyba w tym roku nie będzie inaczej 😉 Smakowity przepis!

Dodaj komentarz