Pierogi z jagodami.

Lato to czas kiedy możemy do woli korzystać z dobrodziejstw natury. Wiśnie, czereśnie, jagody - kto z nas ich nie lubi. Przypominają mi czas kiedy byłam małą dziewczynką a wakacje spędzałam z mamą na robieniu jagodzianek, pieczeniu ciast z owocami czy lepieniu pierogów. Takie słodkie danie jak pierogi mama serwowała nam zarówno jako danie obiadowe ale też słodki deser. I właśnie taki deser chciałabym Wam dzisiaj przedstawić

Pierogi z jagodami
 

Ciasto
800 g mąki
2 niepełne szklanki gorącej wody
2 łyżeczki masła
szczypta soli
Nadzienie
ok 800g jagód
1/4 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie lubicie)
4-5 łyżek mąki pszennej
Mąkę wsypujemy do miski lub na stolnicę. Na środku robimy dołek, powoli wlewamy gorącą wodę zagarniając nożem to, co spływa na boki. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy całość. Czekamy aż ciasto przestygnie. Możemy dodać jajko ale to nie jest konieczne. Dodajemy odrobinę soli i dokładnie zagniatamy ciasto aby było gładkie i lśniące.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko ale uwaga nie za cienko aby pierogi nie pękały nam podczas gotowania. Wycinamy z ciasta koła, kwadraty, trójkąty - takie kształty jakie najbardziej Wam odpowiadają.
Jagody mieszamy z cukrem i mąką. Mąka sprawi, że nasze nadzienie nie będzie zbyt wodniste.
Na środek wykrojonego ciasta nakładamy łyżkę jagód i dokładnie sklejamy brzegi.
W garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Partiami wrzucamy pierogi i gotujemy je na wolnym ogniu ok 10 minut.
Pierogi doskonale smakują polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Polecam!!!
Smacznego!!!

4 comments

  1. Aldona says:

    Przypominają mi domowe pierogi mojej babci. Z chęcią wypróbuję przepis dopóki mamy jeszcze jagody 😊 wyglądają przepysznie 😊

    • Anna says:

      Oj tak… ja też pamiętam jak moja babcia robiła całą masę pierogów, pysznych, z miękkim ciastem i pełnych nadzienia 🙂 warto sobie przypomnieć jak smakują

Dodaj komentarz