Pijana śliwka

Do zrobienia tego ciasta przymierzałam się naprawdę długo. Bałam się połączenia śliwek i alkoholu. Teraz mogę tylko żałować, że nie zrobiłam go wcześniej. Połączenie smaków to jak dla mnie prawdziwa bomba ale UWAGA!!! to ciasto wyłącznie dla dorosłych 😉 Prezentuje się doskonale zarówno na święta, Sylwestra jak i wszelkie domowe imprezy. Składniki:

Ciasto:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

1/3 szklanki kakao (u mnie E.Wedel)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Masa śliwkowa:

600 g suszonych śliwek bez pestek (u mnie Bakalland)

100 ml czystej wódki (u mnie Żołądkowa Gorzka)

250 g masła (u mnie Masło Polskie Mlekovita)

250 g kremu czekoladowego (u mnie E.Wedel)

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% (u mnie Łaciata Mlekpol)

3 łyżki cukru pudru

1/4 szklanki wrzątku

1,5 łyżeczki żelatyny (u mnie dr. Oetker)

Poncz:

1/3 szklanki kawy (ok 2 łyżeczek kawy rozpuszczonej we wrzątku)

1/4 szklanki wódki wiśniówki lub śliwowicy (u mnie Barmańska wiśniowa)

2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

Mleczna czekolada (u mnie E.Wedel)

Śliwki suszone zalewamy czystą wódką i pozostawiamy na noc.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku.  Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i powoli delikatnie mieszając rózgą lub drewnianą szpatułką przesiewamy do masy jajecznej. Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º i pieczemy ok 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Namoczone śliwki blendujemy (razem z alkoholem). Masło ucieramy na puch, dodajemy śliwki i stopniowo krem czekoladowy.

Wszystkie składniki ponczu łączymy. 

Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden nasączamy połową ponczu. Wykładamy masę śliwkową, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.

W tym czasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ciasto.

Na wierzch na tarce o dużych oczkach lub małym nożykiem skrobiemy duże płatki czekolady i obficie oprószamy wierzch. 

Smacznego 🙂 

 

Bakalie, orzechy, wiórki

polecane
niedostępny
  • Producent: Bakalland 
  • Rodzaj: suszone owoce 
polecane
niedostępny
  • Producent: VOG 
  • Rodzaj: suszone owoce 
polecane
od 3 49
  • Producent: SANTE 
  • Rodzaj: suszone owoce 
polecane
od 27 49
  • Producent: 102Bio Planet 
  • Rodzaj: suszone owoce 

Kawa

polecane
niedostępny
  • Producent: Maltesers 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 56 zł
  • Producent: LAVAZZA 
  • Rodzaj: ziarnista 
zobacz również
od 22 zł
  • Producent: SEGAFREDO 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 46 zł
  • Producent: TCHIBO 
  • Rodzaj: -

9 comments

    • Anna says:

      Ciasto jest pyszne zameldowanych śliwek w połączeniu z alkoholem i kremem czekoladowym praktycznie nie czuć. Polecam spróbować 😊 może warto zaryzykować? 😉

Dodaj komentarz