Do zrobienia tego ciasta przymierzałam się naprawdę długo. Bałam się połączenia śliwek i alkoholu. Teraz mogę tylko żałować, że nie zrobiłam go wcześniej. Połączenie smaków to jak dla mnie prawdziwa bomba ale UWAGA!!! to ciasto wyłącznie dla dorosłych 😉 Prezentuje się doskonale zarówno na święta, Sylwestra jak i wszelkie domowe imprezy. Składniki:
Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)
1/3 szklanki kakao (u mnie E.Wedel)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śliwkowa:
600 g suszonych śliwek bez pestek (u mnie Bakalland)
100 ml czystej wódki (u mnie Żołądkowa Gorzka)
250 g masła (u mnie Masło Polskie Mlekovita)
250 g kremu czekoladowego (u mnie E.Wedel)
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 30% (u mnie Łaciata Mlekpol)
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki wrzątku
1,5 łyżeczki żelatyny (u mnie dr. Oetker)
Poncz:
1/3 szklanki kawy (ok 2 łyżeczek kawy rozpuszczonej we wrzątku)
1/4 szklanki wódki wiśniówki lub śliwowicy (u mnie Barmańska wiśniowa)
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
Mleczna czekolada (u mnie E.Wedel)
Śliwki suszone zalewamy czystą wódką i pozostawiamy na noc.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i powoli delikatnie mieszając rózgą lub drewnianą szpatułką przesiewamy do masy jajecznej. Blaszkę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º i pieczemy ok 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Namoczone śliwki blendujemy (razem z alkoholem). Masło ucieramy na puch, dodajemy śliwki i stopniowo krem czekoladowy.
Wszystkie składniki ponczu łączymy.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden nasączamy połową ponczu. Wykładamy masę śliwkową, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.
W tym czasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ciasto.
Na wierzch na tarce o dużych oczkach lub małym nożykiem skrobiemy duże płatki czekolady i obficie oprószamy wierzch.
Smacznego 🙂
Uwielbiam ciasta czekoladowe i te z dużą ilością suszonych śliwek.
w takim razie to ciasto jest dla Ciebie 🙂
tak, musze je zrobić 😉
Koniecznie daj znać jak wypróbujesz 😊
Fantastyczne ciasto! Zwłaszcza ta masa śliwkowa. Pycha!
Wygląda apetycznie, ale ja jakoś za śliwkami nie przepadam 🙂
Ciasto jest pyszne zameldowanych śliwek w połączeniu z alkoholem i kremem czekoladowym praktycznie nie czuć. Polecam spróbować 😊 może warto zaryzykować? 😉
mniam, chętnie bym spróbowała:)
Zapraszam do skosztowania 😉