Pleśniak z serem

Kilka dni temu dzieliłam się z Wami przepisem na pleśniaka ze śliwkami. Muszę przyznać, że uwielbiam to ciasto w różnych wersjach, zawsze kojarzy mi się ze smakami z dzieciństwa. Jednak ostatnio trafiłam na przepis, który łączy ze sobą dwa moje ulubione ciasta – pleśniaka i sernik. Ciekawa byłam takiej kombinacji i nie byłabym sobą gdybym jej nie wypróbowała. Muszę przyznać, że ciasto wyszło obłędne. Składniki:

Ciasto:

480 g mąki pszennej – u mnie Mąka Kurpiowska z Młynów Jelonki

60 g cukru pudru

2 żółtka

250 g masla

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1000 g sera (użyłam twarogu w wiaderku)

100 g masła w temperaturze pokojowej

2 jajka

2 żółtka

200 g cukru

125 ml śmietany kremówki

30g mąki ziemniaczanej

Piana:

2 białka pozostałe z ciasta

2 białka pozostałe z sera

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie kisielu (u mnie cytrynowy)

Dodatkowo:

słoiczek powideł śliwkowych

cukier puder do oprószeniaMąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Krótko siekamy nożem. Dodajemy żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy po łyżce kakao, zagniatamy do połączenia. Wszystkie części ciasta zawijamy w folię i wkładamy na ok 60 minut do lodówki.

Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jasne ciasto, rozwałkowujemy je na wymiar blaszki i wykładamy na spód. Na ciasto rozsmarowujemy powidła śliwkowe a następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy jedną część ciemnego ciasta. Całość zapiekamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º. 

Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo ciągle ucierając  żółtka, jajka a następnie ser. Miksujemy. Dodajemy śmietanę , mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie kisiel. Gotową pianę wykładamy na ser, na wierzch ścieramy drugą część ciemnego ciasta. Całość pieczemy ok 20-30 minut w 160º.

Gotowe ciasto pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂

 

 

Cukier i słodziki

polecane
od 19 19
  • Producent: Santini 
  • Rodzaj: ksylitol 
  • Postać: sypany 
zobacz również
od 5 zł
  • Producent: EDEKA 
  • Rodzaj: -
  • Postać: -
zobacz również
od 21 99
  • Producent: Fa. Langseiner 
  • Rodzaj: stewia 
  • Postać: -
zobacz również
od 4 90
  • Producent: Flos Zakład Konfekcjonowa. Ziół 
  • Rodzaj: -
  • Postać: -

Kakao

polecane
od 18 04
  • Producent: Diet-Food 
  • Wielkość opakowania: -
zobacz również
od 36 zł
  • Producent: Van Houten 
  • Wielkość opakowania: 1000 g
zobacz również
od 6 99
  • Producent: Bio Planet 
  • Wielkość opakowania: 200 g
zobacz również
od 13 46
  • Producent: ALLFAIR (mleko kokosowe, kakao) 
  • Wielkość opakowania: -

Różne słodycze

polecane
od 1 21
  • Producent: AMYLON (budynie, galaretki,kisiele,cukry, skrobie 
zobacz również
od 2 99
  • Producent: 114VitaCORN 
zobacz również
od 2 49
  • Producent: 114VitaCORN 
zobacz również
od 6 86
  • Producent: Consorcio Chiclero 

Dodaj komentarz