Pleśniak

Pleśniak, skubaniec - to ciasto znają chyba wszyscy. Jest naprawdę pyszne a do tego możemy użyć do niego zarówno świeżych owoców jak i gotowych dżemów. Bardzo lubię to ciasto i często do niego wracam. Dziś mam dla Was przepis na pleśniaka z domowym dżemem z aronii i jabłek (przepis tutaj), ale możecie użyć w nim dowolnego dżemu wg własnego uznania. pleśniak

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej (u mnie Szymanowska)

1 szklanka cukru

6 żółtek

1 kostka masła lub margaryny (u mnie słynne masło roślinne)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao (u mnie wedel)

Beza:

6 białek

2 szklanki cukru

Dodatkowo:

dżem o dowolnym smakupleśniak (1)

Z podanych składników (poza kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i zgniatamy tak aby wprowadzić je w ciasto. 1 część jasnego ciasta i ciasto ciemne wkładamy do zamrażarki - ciasto powinno nam się na tyle ścisnąć abyśmy bez problemu mogli zetrzeć je na tarce.

Blaszkę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyklejamy równomiernie 1 częścią jasnego ciasta, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°, zapiekamy spód ciasta przez ok 10 minut. Na zapieczony spód wykładamy dżem - ilość dżemu zależy wyłącznie od naszych upodobań - ja dałam 2 słoiczki. Na tarce o dużych oczkach ścieramy na dżem ciemne ciasto. pleśniak (2)

Z białek ubijamy pianę. Kiedy piana robi się sztywna dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca a cukier się rozpuści. Wykładamy na ciemne ciasto. Na wierzch na tarce ścieramy jasne ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika i całość pieczemy ok 45 minut. pleśniak (3)

Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego 😉

 

 

Dodaj komentarz