Pomidorki koktajlowe marynowane

Pomidorki koktajlowe wyjątkowo obrodziły w tym roku, dlatego postanowiłam wykorzystać je nie tylko do letnich sałatek. Marynowane z dodatkiem bazylii i czosnku smakują wyśmienicie. Z pewnością przywołają też wspomnienia ciepłego lata, kiedy za oknem zrobi się już ponuro. Składniki:

ok 1 kg pomidorków koktajlowych (mogą być różne kolory)

3-4 listki świeżej bazylii (na każdy słoik)

1 ząbek czosnku (na każdy słoik)

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (na każdy słoik) – ja użyłam kolorowego

1 łyżka oleju (na każdy słoik)

Zalewa:

1 litr wody

1,5 szklanki octu 10%

2 szklanki cukru

1 łyżka soli

Pomidorki myjemy, pozbawiamy szypułek, okładamy w słoiczkach na przemian z listkami bazylii i czosnkiem. Do każdego słoiczka wsypujemy łyżeczkę pieprzu i wlewamy po łyżce oleju.

Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy. Zimną zalewamy pomidorki. Słoiki dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut (od momentu zagotowania wody).

Gorące odstawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Pozostawiamy do wystudzenia.

Smacznego 🙂

 

Sosy i dodatki

polecane
od 1 99
  • Producent: Octim 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 45 zł
  • Producent: Blair's Sauce 
  • Rodzaj: sos 
zobacz również
od 45 zł
  • Producent: Blair's Sauce 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 25 zł
  • Producent: Monin 
  • Rodzaj: sos 

2 comments

Dodaj komentarz