Pomidory marynowane z cebulą

Przepis na pomidory zamknięte w słoiku już kiedyś pojawił się na blogu. Wtedy marynowałam pomidorki koktajlowe. Dziś kolejny skarb tym razem pomidory marynowane z cebulą – moje tegoroczne odkrycie. Pracy przy nich niewiele a zimą miło będzie wyciągnąć słoiczek do kanapek czy obiadu. Jedyne co zmienię kolejnym razem to wybiorę te mniej dojrzałe aby po zawekowaniu bardziej trzymały swoją strukturę.Składniki: (6 słoików 500ml)

1 kg pomidorów malinowych (polecam te bardziej twarde)

1 kg cebuli

5 łyżek oleju rzepakowego

150 ml octu 10%

1,5 l wody

2 łyżki soli

6 łyżek cukru

kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego

kilka listków laurowych

Wodę z octem, solą i cukrem zagotowujemy i studzimy.

Pomidory myjemy, kroimy od strony szypułki w dość grube plastry.

Cebulę obieramy, kroimy w plastry. Układamy na przemian z pomidorami w wyparzonych słoikach.

Do każdego słoika dodajemy po 2 ziarna ziela, 4 ziarna pieprzu i listek laurowy. Wlewamy 1 łyżkę oleju i uzupełniamy ostudzoną zalewą. Dokładnie zakręcamy.

Dno garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości. Wstawiamy na ogień i wekujemy ok 5 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki odstawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem lub grubym ręcznikiem. Pozostawiamy do wystudzenia.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz