Połowa listopada za pasem. Pewnie niektórzy z Was zaczynają już myśleć o świętach, a co za tym idzie o świątecznych wypiekach. Zanim przedstawię Wam swoje nowe propozycje chciałabym przypomnieć przepisy, które już wcześniej pojawiły się na blogu. Mam nadzieję, że zachęcą Was do własnoręcznego przygotowania. Makowiec – czy wyobrażacie sobie bez niego Boże Narodzenie? Jeśli nie, zachęcam do przygotowania aromatycznego makowca, wypełnionego małymi ziarenkami aż po same brzegi. W połączeniu z polewą z białej czekolady skradnie z pewnością Wasze podniebienie. Przepis na makowiec Ani znajdziecie tutaj.
Kolejna słodka propozycja to piernik przekładany. Miękki, puszysty i pachnący korzennymi przyprawami. Mikołaj z pewnością nie pogardzi kawałeczkiem zostawionym przy choince 🙂 Przepis na piernik przekładany znajdziecie tutaj
Na świątecznym stole w moim domu nie może zabraknąć sernika. To jedno z moich ulubionych ciast, a przepisów na nie jest tysiące. Chcę Wam jednak zaproponować tylko dwa z nich, jednak wyjątkowe w smaku. Sernik z brzoskwiniami, na który przepis znajdziecie tutaj
Druga propozycja sernika to ten z dodatkiem mleka w proszku i skórki pomarańczowej. Przecież święta muszą być aromatyczne. Po przepis sięgnijcie tutaj
Kolejna propozycja to ciasto uwielbiane przez moje dzieciaki. Choć jest trochę pracochłonne jego smak wynagradza wszystko. Sam efekt końcowy cieszy nie tylko podniebienie ale również oko. Świetnie komponuje się na świątecznym stole. Jeśli chcecie poczęstować swoich gości czymś wyjątkowym zapraszam po przepis na ciasto z masą kukułkową
Boże Narodzenie kojarzy mi się nie tylko z aromatycznymi przyprawami korzennymi ale również miodem. Miodownik pamiętam z dzieciństwa – był to prawdziwy rarytas, który zawsze specjalnie dla nas przygotowywała mama. Moja wersja miodownika jest nieco inna bo z dodatkiem masy orzechowej. Gwarantuję jednak, że jeśli spróbujecie go raz będziecie wracać do przepisu często. Ciekawi??? Jeśli tak, koniecznie zajrzyjcie tutaj
A może skusicie się na ciasto typowo dla dorosłych? Aromatyczne suszone śliwki zanurzone w dużej dawce alkoholu to propozycja dla prawdziwych smakoszy. Pijana śliwka
Z pewnością jako alternatywa dla tych bardziej słodkich i ciężkich wypieków możecie poczęstować rodzinę i gości pysznym lekkim ciastem na bazie popularnych serków. Puszysty waniliowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem i uwieńczony dżemem brzoskwiniowym zadowoli nie jedno podniebienie. Tak właśnie smakuje Danio
Polecam 🙂
Pysznego sernika nie może zabraknąć, a z brzoskwiniami często u mnie gości 🙂
Jeden z moich ulubionych 🙂