Przekładaniec z brzoskwiniami

Ciast, które w tym roku zrobiło furorę na świątecznym stole. Lekki biszkopt przekładany galaretką, czekoladowym kremem i masą budyniową wprost rozpływa się w ustach. W oryginalnym przepisie użyto morele w syropie, ja zamieniłam je na brzoskwinie. Biszkopt:

4 jajka

140 g cukru

140 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

Galaretka:

1 puszka brzoskwiń w syropie

2 galaretki brzoskwiniowe

Masa czekoladowa:

350 g kremu czekoladowego typu nutella

3 wafelki prince polo (standardowej wielkości)

Masa budyniowa:

750 ml mleka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

150 g cukru

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

200 g masła

Dodatkowo:

1 galaretka krystaliczna lub inna jasna

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do masy jajecznej, delikatnie łączymy. Na końcu dodajemy aromat waniliowy.

Formę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 40 minut. Studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na 2 blaty.

Obie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Lekko studzimy. Dodajemy do nich syrop z brzoskwiń oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim blatem.

Wafelki kroimy w kostkę, mieszamy z kremem czekoladowym. Wykładamy na biszkopt.

500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko rozrabiamy z żółtkami oraz obiema mąkami. Wlewamy do gotującego mleka. Mieszając chwilę gotujemy do powstania gęstego budyniu. Wierzch gotowego budyniu przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu), pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masło ucieramy na puch, Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy aż masa będzie gładka i jednolita. Gotową wykładamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy.

Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku. Lekko studzimy. Wylewamy na wierzch ciasta (warstwa będzie cienka). Pozostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego 🙂

Galaretki

polecane
niedostępny
  • Producent: Nestle 
  • Rodzaj: galaretka 
zobacz również
od 3 92
  • Producent: AMYLON (budynie, galaretki,kisiele,cukry, skrobie 
  • Rodzaj: galaretka 
zobacz również
od 2 02
  • Producent: PROMKI24.COM 
  • Rodzaj: galaretka 
zobacz również
od 1 49
  • Producent: PROMKI24.COM 
  • Rodzaj: galaretka 

Masła orzechowe i kakaowe

polecane
niedostępny
  • Producent: Mars 
  • Wielkość opakowania: -
zobacz również
od 29 89
  • Producent: Primavika 
  • Wielkość opakowania: 470 g
zobacz również
od 24 53
  • Producent: Terrasana 
  • Wielkość opakowania: 250 g
zobacz również
od 12 35
  • Producent: TERRASANA (ml. kokos, masła orz., syr. klon. inne) 
  • Wielkość opakowania: 250 g

Przetwory owocowe

polecane
niedostępny
  • Producent: Batom 
  • Rodzaj: owocowy 
zobacz również
od 14 20
  • Producent: -
  • Rodzaj: warzywny 
zobacz również
od 9 80
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 14 20
  • Producent: -
  • Rodzaj: warzywny 

3 comments

Dodaj komentarz