Przekładany murzynek

Murzynek - ciasto mojego dzieciństwa. Kiedy jeszcze sklepowe półki nie uginały się pod ciężarem słodyczy, a czekolada i pomarańcze pojawiały się w domu tylko od święta - murzynek był prawdziwym rarytasem. Dziś przypomniałam sobie ten smak, jednak nieco go zmodyfikowałam. Przełożony dżemem wiśniowym i kremem na bazie serka waniliowego smakuje świetnie. 

Składniki:

Ciasto:

3,5 szklanki mąki (u mnie Mąka Basia)

1,5 szklanki cukru

1.5 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao (u mnie E.Wedel)

2 jajka

2 łyżki dżemu (użyłam domowego z aronii i jabłek)

1,5 szklanki mleka

1 szklanka oleju

Masa: 

3 żółtka

1 szklanka cukru pudru

2 serki waniliowe homogenizowane (użyłam Mlekpol Rolmlecz)

250 g masła

1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

słoiczek dżemu wiśniowego (ja użyłam domowego)

gorzka czekolada (u mnie E.Wedel) 

Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w 160º (do suchego patyczka). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przekrawamy na 2 blaty (jeśli chcemy aby ciasto było bardziej miękkie możemy ściąć wierzch).

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka a następnie stopniowo serek waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Studzimy, dodajemy do masy, miksujemy krótko do połączenia. Pierwszy blat ciasta smarujemy połową dżemu wiśniowego. Wykładamy część masy serowej, przykrywamy drugim blatem. Ciasto ponownie smarujemy dżemem a następnie wykładamy resztę masy. Wierzch posypujemy obficie startą czekoladą. 

Smacznego 🙂

8 comments

Dodaj komentarz